Forsker: Fem virusstammer fra mink findes nu hos nordjyder

Beboere på et ældrecenter i Sindal døde med corona-virus, som havde samme træk, som ellers kun findes hos mink. Ikke alle politikere er dog overbevist om, at mink smitter mennesker med covid-19, så den omfattende aflivning af mink er nødvendig.

Tvivlen om smitte fra mink til mennesker findes ikke hos Anders Fomsgaard, overlæge på Statens Serum Institut inden for Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik. Han forsker i virus hos de nu 63 minkfarme, som har covid-19.

En mink unge kikker frem
Minkunge i naturen. Foto: Jonn Leffmann, Wikimedia.org

“Ja. Mink smitter mennesker. Og mennesker smitter mink. Sådan er det,” siger han.

“Det er en zoonotisk virus. Den kan inficere en række dyr og mennesker. Den er ikke kræsen. Den tager, hvem der stikker snuden frem. Det er er ikke noget mærkeligt i. Den kommer jo fra flagermus,” lyder forskerens forklaring.

“Jeg synes, at det er en stor risiko på en måde at have en virusfabrik…

Anders Fomsgaard, virusforsker.

I juni, da kun tre nordjyske minkfarme var registreret med covid-19 var der tale om en enkelt virusstamme, som havde havde “fingeraftryk” fra mink.

“Nu har vi i hvert fald fem minkstammer i cirkulation,” siger Anders Fomsgaard.

Få nyhedsbrev fra Nordtinget i din indbakke

Her er hans forklaring på, at virus ikke kun smitter fra mennesker til mink.

“Virus har et personligt fingeraftryk. Når det har været gennem 10.000 mink, er der sket mutationer. De mutationer, vi ser i minkene, har vi ikke set andre steder i Danmark eller i verden. Efter et stykke tid ser vi, at de er hos minkavlere og ude i samfundet. Det må betyder, at minkene med deres specielle mutationer, som ikke sker i mennesker, kan smitte videre og findes i smittede mennesker i Nordjylland. Det er vores begrundelse for at sige, at mennesker smitter mink og mink smitter mennesker,” siger forskeren.

Tilfældig minkgård. Foto Danske Minkavlere.

Hans konklusion er på baggrund af de foreløbig cirka 25 minkfarme, som Statens Serum Institut undersøgt. Næsten dagligt stiger antallet af smittede farme, som altså har passeret 60.

Næsten hver anden af de 65 minkfarme i Hjørring er ramt. Smitten har på det seneste bredt sig sydpå og helt til Ikast-Brande kommune i Midtjylland.

“Jeg synes, at det er en stor risiko på en måde at have en virusfabrik, som smitter andre farme, uden at vi helt præcist ved, hvordan det går til. Det er ikke så rart,” siger Anders Fomsgaard.

Af Esben Agerlin Olsen

Opdateret 10. oktober med et citat 
mere fra Anders Fomsgaard

Hør radioudsendelsen “Genstart: Minkmysteriet” på DR