Dansk-hollandsk aftale skal skåne dansk vestkyst for ødelæggende bomtrawl

Fiskeriforeningerne i Holland og Danmark har indgået en aftale, som skåner den danske vestkyst for det ødelæggende hollandske bomtrawl 12 sømil fra den danske vestkyst.

Aftalen betyder også, at de hollandske fiskere undlader at bruge stenmåtter og kædemåtter i hele Skagerrak, fortæller formanden for Hirtshals Fiskeriforening, Niels Kristian Nielsen.

Niels Kristian Nielsen, formand for Hirtshals Fiskeriforening. Privat foto.

“Det har ødelagt en masse ynglepladser for mange arter,” siger formanden i Hirtshals.

Danmarks Fiskeriforenings direktør Kenn Skau Fischer bekræfter, at en aftale er så godt som i hus. Aftalen skal formelt undertegnes fredag eller mandag.

Nordtinget kunne overbringe nyheden til fiskeriminister Rasmus Prehn (S).

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S). Foto Nordtinget.

“Jeg er simpelthen super lettet over og kisteglad for, at fiskerne nu selv viser vejen og aftaler sig ud af adskillige års ødelæggende bomtrawlsbøvl,” skriver Rasmus Prehn i en sms.

Ifølge hans oplysninger omfatter aftalen også belgiske fiskere.

“Jeg er glad for at have ydet mit beskedne bidrag til aftalen med mit politiske pres på fiskeriministrene i Holland og Belgien. Frygten for politisk indblanding kan meget vel have motiveret fiskerne til at lave en aftale selv. Det er en glædesdag for dansk fiskeri, biodiversitet, havmiljø og skrøbelige fiskegydepladser som Det Gule Rev. Hurra!” lyder det fra Rasmus Prehn.

Erik Høgh-Sørensen, hovedbestyrelsesmedlem og regionspolitiker i Dansk Folkeparti, frygter, at hollænderne ikke vil overholde aftalen, fordi der tidligere har været aftaler, som er brudt.

Han påpeger, at aftalen kommer, netop som folketingsmedlem Morten Messerschmidt (DF) onsdag stillede spørgsmål til Rasmus Prehn om, hvorforde danske kontrolmyndigheder tillader, at hollandske bomtrawlere nu opererer i og omkring NATURA 2000-området i Det Gule Rev i Skagerrak, og hvorfor skrides der ikke ind mod bomtrawlernes slukning af AIS-satellitsignaler?”

Hollandsk og belgisk bomtrawl, som skraber bunden voldsomt, har været et problem i mange år i Danmark.

Ifølge Danmarks Fiskeriforening bliver næste punkt at indgå en aftale for de belgiske bomtrawlere. De har ikke været så meget i dansk farvand de seneste år, fordi de har byttet kvoter med danske fiskere. Danmarks Fiskeriforening frygter, at belgierne ikke længere er interesseret i den byttehandel, fortæller direktør Kenn Skau Fischer.

Af Esben Agerlin Olsen