I Nordjylland bruges knuser til svage kyllinger: “Det går stærkt og er fint”

(Foto Animals Now)

Der er et stykke fra billedet af de søde påskekyllinger til de syge eller dårlige kyllinger, som levende bliver mast mellem to metaltromler, der kører med høj hastighed i en såkaldt knuser.

Kyllingerne er tidligt kasseret som kommende slagtekyllinger, fordi de er for svage.

Knuser på udenlandsk anlæg. Foto Animals Now

I stedet bliver de til pulp – en mos, der bliver destrueret på et forbrændingsanlæg. Nogle steder bliver pulpen til dyrefoder.

Tromlerne kører med høj hastighed og har dupper, som griber fat i kyllingerne, så de ikke kører med rundt. Knuser i Danmark.

Metoden er ved at blive udfaset i Frankrig over for hanekyllinger, som det ikke kan betale sig at opdrætte til slagtning og som bekendt ikke kan lægge æg. Metoden bliver forbudt i Frankrig med udgangen af 2021, sagde den franske landbrugsminister Didier Guillaume i oktober 2019.

Knuseren er ikke særligt kendt i Danmark, men den er godkendt af de danske myndigheder og EU. Det er faktisk også den mest skånsomme metode, mener den nordjyske embedsdyrlæge Morten Bak Sørensen.

“Det går stærkt og er fint,” siger dyrlægen.

“Fra nu til nu er den ikke genkendelig som en kylling mere.

Morten Bak Sørensen.
Privat foto.

Han foretrækker bestemt denne aflivningsmetode frem for gasning, som er udbredt. Nogle mener, at gasning er nemmere. Den kan også være billigere for et lille rugeri end den dyre højhastighedsknuser.

Fare for ætsning

Når en kylling gasses med CO2 i en beholder, er der ifølge dyrlægen fare for, at den bliver...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk