Halsboe tøver med stop for modregning i folkepension ved arbejde

(Foto fra Folketingets tv)

For et år siden indgik den tidligere socialdemokratiske regering en politisk aftale om, at folkepensionister ikke længere skulle trækkes i pension, hvis de tjente noget på at arbejde.

Det skulle holde seniorer på arbejdsmarkedet i en tid, hvor der mangler hænder og hoveder.

Ane Halsboe-Jørgensen (S). Foto fra Folketingets tv.

“Aftalepartierne er enige om at afskaffe modregningen af egen arbejdsindtægt i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg,” stod der i aftalen fra januar 2022.

Med i aftalen var Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti. SF, Radikale Venstre og Kristendemokraterne. Efter valget 1. november udgør de partier imidlertid ikke længere et flertal.

Den nye regerings flertal i Folketinget består af Socialdemokratiet, foruden Venstre og Moderaterne, som altså ikke var med i aftalen fra januar 2022.

Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti er blevet nervøs for, om folkepensionisterne bliver snydt for, hvad der var stillet i udsigt og stadig må leve med, at det ikke kan betale sig at arbejde.

Hun har spurgt beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), hvornår loven kommer.

Svaret beroliger ikke Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard (DF). Foto Nordtinget.

Ministeren svarer, at der “eventuelt” kommer et lovforslag. Til gengæld vil det eventuelle lovforslag så forventeligt gælde med tilbagevirkende kraft – altså hvis der kommer et lovforslag.

“Den nuværende regering er nu fuld gang med at tage stilling til kommende lovforslag, herunder også dette forslag,” skriver beskæftigelsesministeren.

Pia Kjærsgaard frygter, at den ét år gamle aftale slet ikke bliver til noget på dette punkt.

“Det der “eventuelt” kan jeg ikke bruge til noget som helst”, siger Pia Kjærsgaard og bebuder endnu et spørgsmål til den nordjyske minister.

Hvis regeringen har tænkt sig at gennemføre lovforslaget, burde det ikke være så svært at svare konkret, at selvfølgelig bliver det gennemført, mener Pia Kjærsgaard.

“Hun skal ikke have lov at svare på den måde. Det må være enten – eller. Der er for meget, der er nedsat i kommissioner og alt muligt af denne regering. Det her bør man svare på – bliver det til noget – eller bliver det ikke til noget,” lyder det fra Pia Kjærsgaard.

Ane Halsboe-Jørgensen formulerer sig sådan her:

“Det er fortsat min forventning, at et eventuelt (red. fremhævning) lovforslag om afskaffelse af indtægtsregulering af folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg vil kunne træde i kraft med tilbagevirkning fra 1. januar 2023.”

Lovforslaget, som skulle afskaffe modregning, blev forsinket af, at der blev udskrevet valg, forklarer ministeren.

Noget blev nået

Imidlertid er det lykkedes regeringen at gennemføre en anden del af den et år gamle aftale. Fra 1. januar 2023 bliver ægtefæller med folkepension ikke længere modregnet i pensionen, hvis mand eller hustru tjener noget ved siden af pensionen.

Ane Halsboe-Jørgensen indleder sit svar til Pia Kjærsgaard med netop at fremhæve, hvad der er gennemført, altså det med ægtefæller.

Det beroliger ikke Pia Kjærsgaard. Tværtimod.

“Jeg vil gerne have et konkret svar fra ministeren. Man kan holde folk hen og ministeren tænker måske, at når hun skriver et svar, hvor hun meget roser den første del, så glemmer man den anden. Men det gør jeg altså ikke,” lyder det fra Pia Kjærsgaard.

Regeringen har skrottet gennemførelsen af andet, som blev aftalt, da Socialdemokratiet var alene i regering. En aftale om at forlænge det forhøjede børnetilskud er røget.

Alle lovforslag bortfaldt, da valget blev udskrevet. Enhedslisten genfremsatte forslaget med børnetilskuddet. Socialdemokratiet ville ikke længere stemme for det med henvisning til, at der på det tidspunkt endnu var dannet en ny regering.

Af Esben Agerlin Olsen