Et nordjysk kup ? Lauritzen manglede ord, da han blev gruppeformand

Karsten Lauritzen (V) efter valget til gruppeformand.

Karsten Lauritzen, nyslået formand for Venstres folketingsgruppe, har normalt let ved at finde ord.

Sådan var det ikke, da han kort efter valget til gruppeformand 9. juni blev spurgt, om det ikke lignede et kup, når nu både formand og næstformand for gruppen er fra Nordjylland. Preben Bang Henriksen er ny næstformand.

Partiformand og afgående gruppeformand Jakob Ellemann-Jensen stod der også foran Fællessalen og pressen på Christiansborg. Han var hurtigst med muntert at svare, at “vi opdagede det for sent” – det med kuppet.

Artiklen stod på nordjyske.dk 10. juni 2020

Så kom Karsten Lauritzen mere tøvende:

– Ja, altså – nu æh – men altså – ja æh, deet… det er jo sådan folk har stemt, så det håber vi, de vil tage til efterretning. Vi går jo ikke op i, at der skal være hverken absolut ligestilling eller geografisk fordeling, sagde han og kom så selv i det muntre hjørne, da han skulle fortælle, hvad den nordjyske dominans får af betydning.

– Jeg ville jo sige, at noget nordjysk beskedenhed ville slå igennem i folketingsgruppen, men nu kender jeg jo Preben, så det ved jeg ikke, sagde Karsten Lauritzen.

Lettere end ministerjob

Han håber, at jobbet som gruppeformand bliver lettere end at være skatteminister, som han var indtil for et år siden under den tidligere, borgerlige regering.

– At være udpeget til noget er jo fantastisk. At være valgt er endnu bedre, sagde han til NORDJYSKE efter pressemødet.

– Jeg har drømt om at være gruppeformand for Venstres folketingsgruppe, for jeg har kikket på nogle af de andre, der har været det – Christian Mejdahl, Søren Gade. Jeg kan godt lide det med at skulle få meninger til at mødes og lave det gode kompromis. Det synes jeg er rigtigt spændende. Det er dér den gode politik bliver udviklet.

De andre partier vil også kunne mærke, at han er blevet formand, ikke mindst oppositionspartierne, hvor Venstre er størst og gerne vil være leder.

– Jeg vil hellige al min tid til at være gruppeformand for Venstre. Det vil også sige at sætte retning for oppositionens parlamentariske arbejde, sagde Karsten Lauritzen.

Oprøret mod Løkke

At gruppens formand og næstformand begge er nordjyder er en tilfældighed, fastslog han. Både han og den nye næstformand Preben Bang Henriksen var i frontlinjen i det forgæves oprør mod daværende partiformand Lars Løkke Rasmussen i 2014. At de nu står sammen i front for folketingsgruppen kan man absolut ikke lægge noget i, fastslog Karsten Lauritzen også.

Lars Løkke Rasmussen, stadig folketingsmedlem, er for tiden meget aktiv med at skrive sine meninger, som godt kan være mere markante end partiets. Han har bebudet en ny bog i august – blandt andet om formandsopgøret i 2014.

De 1000 kroner

Karsten Lauritzen vil gerne lade fortid være fortid og tage problemerne, som de kommer i fremtiden.

En avis, Jyllands-Posten, brugte imidlertid forsiden tirsdag på at minde om, at partiformand Jakob Ellemann-Jensen på partiets landsmøde i november sagde, at “Venstre kommer ikke til at stemme for højere ydelser til kontanthjælpsmodtagere og arbejdsløse udlændinge”.

Alligevel er partiet netop gået med til, at alle på offentlig forsørgelse får 1000 skattefri kroner i anledning af coronakrisen. Hvordan vil en gruppeformand udlægge den sag?

Der er ingen selvmodsigelse i det, understregede han.

– Det her er et engangsbeløb. Det kan jeg godt unde en folkepensionist, som ikke har ret meget.

Og en udlænding uden arbejde ?

– Ja, men det her er et kompromis. Det her er ikke højere ydelser.

Statministeren inddrager ikke

Statsminister Mette Frederiksen er en anden af de relativt mange nordjyder i toppen af dansk politik.

Hun er blevet rost for at være meget inddragende. Men det har Karsten Lauritzen ikke fået øje på.

– Nej, det har jeg ikke. Statsministeren gør, som sikkert mange politikere før hende – hun giver indtryk af at være inddragende. Som formand for Venstres folketingsgruppe kan jeg sige, at det ikke er ikke Venstres folketingsgruppes opfattelse.

– I min optik vil statsministeren helst bestemme det hele selv. Hvis hun så kan få et flertal på Christiansborg til at legitimere det, hun vil, så gør hun selvfølgelig det. Jeg er ikke sikker på, at det er den klogeste måde at lave politik på, sagde han.

– Man kan ikke udviske, at der nogle grundliggende ting i Folketinget, som skiller os. Dels hvor pengene skal komme fra – og hvordan vil vi bruge dem, sagde Karsten Lauritzen.

Senere på ugen vil Venstre fordele poster i folketingsgruppen. Preben Bang Henriksen regner med at fortsætte som formand for retsudvalget.

Af Esben Agerlin Olsen