Tvangslukket Kop & Kande i Farsø kom i centrum i folketingsdebat

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) forsvarede regler, som forhindrer fuld kompensation til butikker i centre

Jørgen Højrup Jensens butik Kop & Kande i Farsø blev corona-lukket, fordi den ligger i et center. Af samme grund kan den ikke få fuld kompensation fra de hjælpepakker, som regeringen har skabt.

Jørgen Højrup Jensens butik har samme virksomhedsnummer (cvr) som hans Kop & Kande på gaden i Aars, som kan holde åbent. Derfor får han ikke fuld dækning for den lukkede butik i Farsø, fremhævede det nordjyske folketingsmedlem Marie Bjerre (V) onsdag 6. maj i folketingssalen.

Marie Bjerre (V) : – Mange huller i regeringens hjælpepakker.
Artiklen stod på nordjyske.dk 6. maj 2020

Hun mente, at det ville være mere rimeligt, at butikkerne blev opfattet som hver sin enhed, når der er vandtætte skodder i regnskaberne mellem butikkerne. Der skal jo stadig betales husleje og lønninger i den butik, der taber omsætning, påpegede hun over for den nordjyske erhvervsminister Simon Kollerup (S).

– Der er mange huller i regeringens hjælpepakker, sagde hun.

Simon Kollerup forsvarede ordningen.

– I min optik rimeligt, at kompensationen afspejler virksomhedens samlede økonomi, sagde han.

Samtidig kaldte han brugen af CVR for et værn mod svindel. Det ville være for let at snyde, hvis ordningen blev administreret efter hver butiks P-nummer, som der ikke er samme lovkrav omkring. Hvis pengene skal udbetales til de rigtige, skal det være med P-nummeret.

Længere kom de ikke. Marie Bjerre kaldte reglerne rigide og spurgte forgæves til, om det vigtigste var at undgå svindel.

Hun sagde, at 3500 butikker i Danmark ikke kan få fuld kompensation, fordi de er i samme situation som Kop & Kande i Farsø. Det viser en undersøgelse fra erhvervsorganisationen Ejendom Danmark.

Udsigt til tomme sommerhuse

Simon Kollerup var i skudlinjen i længere tid i folketingssalen. Flere ordførere ville have svar på situationen for de sommerhuse, som er lejet i sommer til udlændinge, som kan blive forhindret i at komme på grund af lukningen af grænsen. Ferie er ikke gyldig grund til at komme ind i Danmark.

Erhvervsministeren havde ikke andet svar, end at regeringen vil tage forsigtige skridt for at undgå tilbageskridt omkring corona-smitten.

Ganske usædvanligt kunne man opleve Dansk Folkeparti, ved Hans Kristian Skibby, være stærkt bekymret over udsigten til, at der kommer for få udlændinge til landet – i sommer til sommerhusene på grund af grænselukningen. Sommerhuse kan komme til at stå tomme.

De mange millioner udenlandske overnatninger vil aldrig kunne blive erstattet af danskere, lød det fra Kim Valentin fra Venstre. Andre i Venstre påpegede flere gange, at smittetrykket i Slesvig-Holsten er lavere end i København. Logisk set skulle Jylland skærmes mod københavnere.

Grænselukningen bygger ikke på sundhedsfaglige vurderinger, påpegede Jan E. Jørgensen (V). Justitsminister Nick Hækkerup (S) kunne ikke love andet, end at smittetrykket vil blive taget med i betragtning, når grænseåbning kommer på tale. Men det er ikke givet, at Danmark åbner sin grænse mod Tyskland, fordi Tyskland åbner mod Danmark.

Af Esben Agerlin Olsen