Hvorfor stod Sundhedsstyrelsens direktør i anden række?

Sundhedsstyrelsen halverede afstandskravet. Så kom direktøren på afstand af talerstolen.

ANALYSE

I gamle dage, da der var noget, der hed Sovjetunionen, blev den kommunistiske ledelse analyseret udefra ved at se på den rækkefølge, som de sovjetiske ledere stod placeret i under militærparader og den slags. Hvis nogen var helt væk fra de fineste pladser, var han også ude af det politiske billede, kunne tolkningen lyde fra de såkaldte kremlologer, opkaldt efter den centrale politiske og lukkede borg Kreml.

Pressemøde 12. maj. Foto fra Statsministeriets video. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, står nummer to fra højre bag ved ministre og andre embedsmænd. Foto fra Statsministeriets tv.

Oppositionen i Danmark beskylder regeringen for at være meget lukket og sidde på vigtige oplysninger. Derfor kan det måske nytte at genbruge noget kremlologi.

Artiklen stod på nordjyske.dk 12. maj 2020

En kremlolog, som tirsdag 12. maj fulgte med i pressemødet med statsminister Mette Frederiksen (S) og det kendte corona-hold, ville bide mærke i, hvor direktøren for sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm stod placeret. Han stod et stykke bag pulten, som var bemandet af Kåre Mølbak, direktør for infektionsberedskabet på Statens Serum Institut. Når Brostrøm, som tidligere havde sin egen pult, skulle sige noget, måtte han låne Mølbaks plads.

Brostrøm stod helt klart i skammekrogen bag A-kæden af tre ministre og to embedsmænd,ville kremlologen hævde. Hvorfor?

Svært at få et ærligt svar på. Hvad vi ved er, at Sundhedsstyrelsen, som Brostrøm er chef for, søndag aften overraskede de fleste med at udsende nye retningslinjer om den afstand, der skal være mellem to personer for at undgå smitte med corona. Afstanden blev halveret fra to til en meter.

Det skete, kun to døgn efter at partilederne natten til fredag blev enige om en plan om næste fase af genåbningen af landet. Flere af dem, herunder fra Venstre, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, har højlydt beklaget sig over, at de ikke fik noget at vide om, at det halverede afstandskrav var i ovnen.

Uklare svar fra Frederiksen

Mette Frederiksen blev tvunget til at forholde sig til sagen både på pressemødet og den senere spørgetid i folketingssalen. Ingen af stederne svarede hun dog klart. Det blev til noget med, at situationen hele tiden udvikler sig, at den endelige udformning af afstandskravet først blev besluttet søndag aften, og at den ikke ville have ændret på aftalen med partierne kort forinden.

Det sidste var de andre partier ikke enig i. For hvorfor kan man ikke gå rundt på et stille museum tirsdag formiddag, hvis afstandskravet kun er en meter, og man i øvrigt godt må gå på et travlt byggemarked lørdag formiddag, kunne åbningstilhængerne sige.

Omvendt kunne de mindre åbningstravle, herunder Enhedslisten, fremhæve, at med et afstandskrav på kun en meter, skulle der åbnes mindre andre steder for en sikkerheds skyld. Begge hold kunne altså bruge viden om meter-kravet i deres argumentation, hvis de havde haft den viden.

Hvis Mette Frederiksen ikke kendte til den kommende udmelding fra Brostrøms sundhedsstyrelse, blev hun formodentlig ikke mere glad for ham.

Sundhedsdirektøren gjorde sig allerede tidligt i krisen bemærket ved tydeligt at sige, at der ikke var nogen særligt god sundhedsfaglig begrundelse for at lukke grænserne. Det var en politisk beslutning, fremhævede han og irriterede tydeligt statsministeren.

Søren sætter foden ned

Hans forgænger, Else Smith, har offentligt bemærket, at den ikke så letbøjelige Brostrøm undervejs har fået en mindre fremtrædende rolle end Mølbak, når regeringen optræder i tv.

“Måske Søren er mere villig til at sætte en fod ned eller stille bare ét kritisk spørgsmål, og det tror jeg ikke, at regeringen er glade for”, har hun sagt til Politiken.

Mette Frederiksen nævner ofte, hvor godt Danmark har klaret sig i sammenligning med mange lande. På tirsdagens pressemøde nævnte Søren Brostrøm så det land som i sprog, samfundsform og befolkningsstal ligner Danmark mest – nabo Norge.

Høfligt undlod han at moderere statsministerens fremhævelse af Danmark og den danske regering og undgik at nævne, at Norge har klaret sig dobbelt så godt som Danmark, når det gælder corona-dødsfald med under det halve i forhold til befolkningstal.

Det er sket på trods af, at Norge på en række punkter har været mere åbent under krisen. I Norge har storcentre hele tiden holdt åbent, mens de først åbnede i Danmark i mandags.

Brostrøm fik lige med på tirsdagens pressemøde, at cafeer og restauranter også har holdt åbent i Norge – og at afstandskravet i Norge hele tiden har været en meter, mod to meter i Danmark indtil i søndags.

Af Esben Agerlin Olsen