Som at lukke limfjordstunnellen, hvis Sverige lukker vejen til Bornholm

Bornholmsk politiker satser på det gode naboskab – den danske regering overvejede fortsat grænselukning, men var presset af sommerhusudlejningen i Jylland

Denne artikel stod på nordjyske.dk 18. maj 2020

Køen ved grænsekontrollen på Øresundsbroen vokser, efterhånden som Danmark åbner igen. I køen holder blandt andet biler og busser fra Bornholm. Vejen mellem Malmø og færgen i Ystad er bornholmernes livsnerve.

Øresundsbroen forbinder to forskellige tilgange til corona – og Bornholm med resten af Danmark.

En af dem, der brugen vejen over det svenske Skåne er det bornholmske folketingsmedlem Peter Juel-Jensen, ordfører for landdistrikter og øer, for Venstre.

– At lukke vejen til Bornholm ville være som at lukke limfjordstunnellen oppe hos jer, siger han.

– Jeg er utroligt glad for at svenskerne er så gode naboer, at de ikke lukker hovedfærdselsåren til Danmark, siger Peter Juel-Jensen.

Sverige har ikke lukket for danskere, og sådan håber han, at det forbliver.

Svar inden for to uger

Den danske regering har meddelt, at den inden for to uger – senest 1. juni – vil fortælle, hvad der skal ske med de lukkede grænser, herunder grænsen til Tyskland, som forhindrer tyskere i at komme til nordjyske sommerhuse.

På den måde hænger jysk sommerhusudlejning sammen med grænsekontrol på Øresundsbroen.

At lukke op mod Tyskland uden at gøre det mod Sverige vil være diskrimination har en svensk minister udtalt.

Fortalerne for fortsat at lukke mod Sverige henviser til, at der har været en del flere corona-dødsfald i Sverige end i Danmark.

Som i Danmark er smittetrykket størst i hovedstaden, Stockholm, som ligger 600 kilometer fra Øresundsbroen. Der er store regionale forskelle.

Københavner mere giftig

Smitten er mindre i Skåne end i København.

– Det er mere giftigt at få en københavner ud i sommerhusområderne end en fra Tyskland eller Skåne, siger Peter Juel-Jensen.

Han håber, at det politiske Danmark står ved skåltalerne om en stærk Øresundsregion.

– Det er uforståeligt, hvis man genåbner Danmark uden at tage naboerne med på råd, siger den bornholmske politiker og understreger flere gange, at det hele naturligvis skal være sundhedsfagligt forsvarligt.

Hvis der ikke er noget sundhedsfagligt i grænselukningen, “så er det da helt uforståeligt”, mener han. Turismen er afgørende for mange arbejdspladser i landdistrikterne. Hvad der blev tabt efter finanskrisen er ikke vundet tilbage endnu, påpeger han.

Grænselukning uden dækning

Da Danmark lukkede grænserne i marts var det uden faglig dækning hos Sundhedsstyrelsen. Direktør Søren Brostrøm understregede, at det var en ren politisk beslutning.

Regeringen henviser til, at personer udefra kan bringe smitte med ind. Lastbiler fra EU-lande som Litauen og Polen kan dog passere Øresundsbroen ud at blive stoppet eller kontrolleret.

Bornholmerne skal vænne sig til en længere sejltur, hvis de ikke kan køre over Sverige.

Sejlturen fra Ystad til Rønne tager 80 minutter. Køreturen fra København til Ystad tager 70 minutter. Sammenlagt er det to en halv time i ren transport.

Hvis Sverige lukker for den rute, vil bornholmerne være henvist til Rønne-Køge færgen, som tager en del længere tid – fem timer og 30 minutter.

Af Esben Agerlin Olsen