LA om minksag: Nu styrket grundlag for advokatvurdering

Det er endnu sværere at aflive minksagen, end det var at aflive de mange millioner mink i 2020.

På mandag skal en minkavler i retten for at have 127 mink, efter at det blev ulovligt.

Derimod har statsminister Mette Frederiksen (S) renset sin egen departementschef ved at annullere advarslen til hende.

(Sólbjørg Jakobsen, LA)

Liberal Alliance, som holder landsmøde på lørdag, vil fortsat have uafhængige advokater til at vurdere, om statsminister Mette Frederiksen (S) kan stilles for en rigsret.

Det siger det nordjyske folketingsmedlem, Sólbjørg Jakobsen (LA) forud for partiets landsmøde i København.

Det var statsministeren, der sad for bordenden, da beslutningen om at aflive alle mink blev truffet, fremhæver Sólbjørg Jakobsen.

“Vi har den samme holdning, som vi har haft hele tiden – at sagen skal undersøges til bunds. Får vi flertal for det, kommer vi til at kæmpe videre. Men det er begrænset, hvad man kan gøre, når regeringen sidder med flertallet. De vil ikke undersøge sig selv,” siger hun.

Advarsel sløjfet

Departementschef Barbara Bertelsen som voksdukke på udstillingen Magtens Voksmuseum. Kan ses søndag med. Læs anmeldelse her.

Advarslen til departementschefen i statsministeriet, Barbara Bertelsen, blev sløjfet, efter at rigspolitichef Thorkild Fogde blev frikendt i sagen i et tjenstligt forhør. Her lød afgørelsen, at der i retlig forstand ikke var tale om en instruks, da statsminister Mette Frederiksen sagde på tv, at alle mink skulle aflives, hvorefter minkavlerne gik i gang.

Sólbjørg Jakobsen mener, at frikendelsen af embedsmændene, øger søgeslyset på statsministeren.

“Især efter at advarsler til embedsmænd er trukket tilbage, burde der være et styrket grundlag for at undersøge det politiske ansvar, når begrundelsen for at trække advarsler tilbage er, at det var en politisk beslutning,” siger Sólbjørg Jakobsen, selv advokat.

“Jeg håbede, at det ville give en debat om at få det undersøgt, men det er der simpelt hen ikke flertal for.”

Men gav I ikke også selv op over for en undersøgelse under regeringsforhandlinger ?

“Vi har ikke givet op. Vi forlod forhandlingerne,” siger det nordjyske folketingsmedlem.

“Vi havde aldrig til hensigt at give efter. Vi stod hele tiden fast på det. Det er kun Venstre og Moderaterne, der er trådt tilbage på det,” siger hun.

Efter valget 1. november var der flertal for en advokat-undersøgelse, indtil Venstre og Moderaterne opgav kravet og fik ministerposter.

Alex Vanopslagh (LA).

Under regeringsforhandlingerne sagde lederen af Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, både, at partiet fastholdt kravet om advokatvurdering, og at alt var til forhandling.

– Selvfølgelig er ting til forhandling. Det er derfor, vi dukker op, sagde han 8.november 2022.

Af Esben Agerlin Olsen