Friluftskommuner: Thisted er størst – hvem er bedst?

Thisted er den danske kommune, som har mest friluftsareal. Thisted har også mest statsejet natur.

Det er imidlertid ikke nok at have meget natur for at være den bedste friluftskommune. Der skal også være stier ud til naturen og i det hele taget faciliteter, som gør det let at opleve naturen, mener Friluftsrådet.

Rådet har rangordnet kommunerne. Kyststrækninger og naturområder er talt op. Det er optalt borde og bænke, shelters og en mænge andre faciliteter til gæsterne i naturen.

Naturen er ikke kun til at gåture, surf og fuglekik. Her har Bent Stenbakken, chefredaktør på Kulturen.nu, søgt inspiration, hvor fundamentet bevæger sig, og der er højt til loftet: Raabjerg Mile, sydvest for Skagen.

Hjørring den eneste af de nordjyske kommuner på top 10 listen over faciliteter.

Vinderne er

I det samlede landsresultat over både naturlige, geografiske forhold og faciliteter kommer Ringkøbing-Skjern og Tønder ind på en delt førsteplads.

Nordjylland er dog med på sejrsskamlen, selv om det ikke er øverst.

Frederikshavn deler andenpladsen med Varde. Mariagerfjord deler tredjepladsen med to andre. Jammerbugt kommer ind som nummer fire, også med to andre.

Analysen tegner et billede af, i hvilket omfang den enkelte kommune gør en aktiv indsats for friluftslivet dér, hvor kommunerne selv kan skabe en positiv forandring, mener Winni Grosbøll, direktør for Friluftsrådet.  

Øverste del af den samlede rangliste, som Friluftsrådet har opstillet over friluftskommuner.

Du kan læse hele rapporten her.

Af Esben Agerlin Olsen