Mink: Professor kalder kollega “arrogant”

Som bekendt slap statsminister Mette Frederiksen (S) for en advokatvurdering af minksagen, da hun inviterede Moderaterne og Venstre i regering. Havde de to partier holdt deres valgløfter, var der flertal for en advokatvurdering. Kravet om den blev imidlertid vekslet til ministerposter.

Debatten om ansvaret for skandalen i 2020 er sværere at slå ned end de mange millioner mink.

Senest er statskundskabsprofessor emeritus Tim Knudsen gået til angreb på strafferetsprofessor emeritus Jørn Vestergaard.

(Jørn Vestergaard)

“For mig er det helt ubegribeligt og arrogant, at Jørn Vestergaard kan få sig selv til at skrive, at frikendelsen af Fogde og særligt tilbagekaldelsen af sanktionerne til andre embedsfolk tegner et utvetydig billede,” skriver Tim Knudsen på Altinget.dk

Fogde er rigspolitichef Thorkild Fogde, som blev renset af en tjenstlig undersøgelse. Frikendelsen af ham blev så brugt af Medarbejder og Kompetencestyrelsen til også at rense andre embedsmænd.

Samme styrelse fik ny chef i februar 2023. Han kom fra Statsministeriet og hedder Christian Liebing.

Netop departementschefen i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, som ellers havde fået en advarsel, blev derefter renset af Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, bemærker Tim Knudsen.

Også departementschefen i Justitsministeriet Johan Legarth, blev renset for den alvorligere irettesættelse, han fik i første omgang.

De to topembedsmænd havde ganske vist en helt anden rolle end Fogde i sagen. De overtog styringen af sagsbehandlingen forud for det møde, hvor regeringens koordinationsudvalg besluttede, at alle mink skulle aflives – uden at nogen på mødet tænkte på, om der var lovhjemmel til at kræve det og give tempobonus.

Oplægget fra fødevaremyndighederne blev ændret af de to. Alligevel er det folk fra fødevaremyndighederne, som sidder tilbage med advarsler.

“Men de havde jo ikke givet ordrer i Justitsministeriet, Sundhedsministeriet eller Statsministeriet. En svag minister og nogle af dennes embedsmænd sidder alene tilbage med aben for en kollektiv synd,” skriver Tim Knudsen i Altinget.

Ministeren var Mogens Jensen (S), som blev afsat.

Tim Knudsen oplister en række jurister, som mener nogenlunde det modsatte af Jørn Vestergaard. Det gælder strafferetsprofessor Lasse Lund Madsen, tidligere landsdommer H.H. Brydensholt, tidligere lektor i forvaltningsret Erik Pedersen.

Er de alle ukvalificerede jurister, lyder Tim Knudsens spørgsmål til Jørn Vestergaard.

Erik Pedersen mener, modsat forhørsledelsen i sagen mod Thorkild Fogde, at der VAR tale om en forvaltningsakt, da Mette Frederiksen sagde på et pressemøde 4. november, at alle mink skulle aflives.

Af Esben Agerlin Olsen