Ministeren elsker banko: Hans spillemyndighed trækker bankofolk i retten – og vinder

(Skatteminister Jeppe Bruus (S).)

Først røg spritbådene, som sejlede især pensionister på hyggelige indkøbsture til Tyskland. Nu angriber staten en bærende søjle i dansk kultur: Bankospillet. En forening er dømt i retten.

Skatteministeren mener, at partierne, som kritiserer forholdene, også må kritisere sig selv. Samtidig lover han at indkalde partierne snart, selv om de faktisk var enige om en bankoaftale allerede i 2022.

Var den gamle aftale gennemført, havde der ikke været så meget tvivl om, hvad der kommerciel banko og ikke er – mener han.

Fem millioner kroner konfiskeret

I sidste uge blev en forening idømt en bøde på 15.000 kroner og konfiskation på ikke mindre end fem millioner kroner.

Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige var til gengæld på nakken af skatteminister Jeppe Bruus (S) i folketingssalen onsdag. Spillemyndigheden, som har anmeldt 38 bingo- og bankoforeninger, hører under skatteministeren.

Nordjyske Kim Edberg (NB) sagde, han havde “en følelse af, at Spillemyndigheden har travlt med at komme efter nogen”.

Den næste på skafottet

Hans Kristian Skibby (DD) stod for at sammenligne det toldfri spritsalg på Flensborg Fjord – stoppet i 1999 – med bankoforeningerne.

“Aarhus og Omegns Bankoforening en af de næste på skafottet,” fortalte Hans Kristian Skibby.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) forsikrede, at han var helt på samme hold som spørgerne.

“Jeg elsker banko. Det er en vigtig aktivitet for mange, også for ældre medborgere,” sagde han.

Men hvorfor melder hans spillemyndighed så en masse bankoforeninger til politiet ? Det ville han ikke kommentere.

“Alle var glade”, men så..

I stedet undrede han sig bagefter over for Nordtinget over, at alle partier i Folketinget efter valget forkastede en bankoaftale, som de ellers var enige om inden valget.

“Lige inden jeg blev skatteminister i februar 2022, var hele Folketinget blevet enig om en aftale om bankospil. Alle var glade. En af de første ting, jeg fik at vide, da jeg blev skatteminister var, at jeg kunne offentliggøre den, fordi den var indgået. Så offentliggjorde jeg aftalen. Det udløser kritik. Så melder alle partierne tilbage og siger, at det er de alligevel ikke tilfredse med.”

Tilbage til start

Ministeren holdt møder med bankoforeninger, idrætsforeninger og partier. Der var høring i Folketinget. Der kom folketingsvalg.

“Derefter har jeg brugt tid på at finde ud af, hvad vi så gør. Den utålmodighed, man giver udtryk for, er man derfor også nødt til at vende indad. For der er brugt lang tid på at lave den aftale, inden jeg blev minister,” sagde Jeppe Bruus efter spillet i salen.

Større afgift ?

Utilfredsheden med aftalen var ifølge ministeren, at nogle af folkene bag bankospil mente, at aftalen var for svær af gennemskue. De var usikre på, om de skulle betale mere i afgift.

Jeppe Bruus var ikke været med til at forhandle den nu forkastede aftale. Han mener, at den var god, fordi den gjorde det nemmere at drive bankospil og samle ind til idræt eller andre almennyttige formål.

“Jeg hørte ingen – heller ikke i dag – som er uenig i, at hvis man alene driver en kommerciel forretning, så skal man betale afgift, lige som alle andre kommercielle forretninger,” sagde ministeren.

“Vi har et fælles mål om at gøre det nemmere og mere enkelt at drive bankospil og sørge for, at man kan samle penge ind til gode formål,” sagde han til Nordtinget.

Tror du, at aftalen, som ikke blev til noget, ville have forhindret de politianmeldelser, der er kommet ?

“Det er svært at sige. Uden at kommentere på de enkelte anmeldelser. Hvis du har en virksomhed, der driver kommercielt bankospil, så vil det være ulovligt i forhold til de gældende regler og i forhold til den aftale, Folketinget indgik, vil det også være ulovligt, hvis de ikke betaler afgift.”

Ville de nye regler have gjort det klarere, hvad der var en banko-virksomhed, og hvad der bare var en forening.

“Ja. Hvis vi havde haft de nye regler ifølge den indgåede aftale, så ville det være tydeligere, mere gennemskueligt og mere enkelt, ikke mindst for foreninger og sociale foreninger at drive bankospil. Vi skal sikre, at det også er med i det regelsæt, der kommer.”

Dermed skal ingen være i tvivl om, hvorvidt de har en forening, der laver andet end banko eller det udelukkende er en banko-virksomhed.

Sidste uges dømte forening, Byens Bedste Banko i København, har argumenteret med, at hele overskuddet går til børneafdelingen på Rigshospitalet, altså velgørende formål.

Danske Spil har monopol på lotterispil, som banko også hører under, påpeger DR.

Af Esben Agerlin Olsen