Thorning tordnede fra væggen: “Velfærd eller skattelettelser”

ANALYSE

Nogle slogans hænger ikke bare i ørerne. De hænger også som maleri på væggen på Christiansborg. Gamle folk på egnen med bare lidt hukommelse kan ikke se portrættet af tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) uden at høre hende tordne: “Valget er mellem velfærd og skattelettelser”.

Valget står mellem velfærd eller skattelettelser, tordnede tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Hun så til fra et maleri, da Mette Frederiksen (S), tirsdag gjorde sig klar til et tv-interview. Hun har droppet Thornings slogan.

Det er det så bare ikke længere. Partifællen, statsminister Mette Frederiksen, stod uanfægtet foran maleriet, da hun blev interviewet til tv efter sin åbningstale i Folketinget tirsdag. Hun lovede skattelettelser for folk i arbejde.

Talen var lige så lang og spændende som en gennemsnitlig konfirmationstale. Der var for eksempel historien med det dejlige øjeblik, dengang den lille lærte at skrive “kat” og kunne læse sin egen tekst.

Mette Frederiksen skal tage hensyn til sine regeringspartnere i Venstre og Moderaterne. Hun skal ikke være alt for markant. På den måde var talen meget vellykket.

Der kan være flere grunde til valget af konfirmationsmodellen.

Hvis Mette Frederiksen (S) i stedet for Nato-generalsekretær, vil forsøge at blive formand for EU-Kommissionen næste år, vil det være noget rod for hende, at SVM-regeringen bryder sammen, og der kommer valg. For at blande sig i kampen om EU-Kommissionen skal man være regeringschef.

Mette Frederiksen (S), statsminister.

Hun skal undgå, at Venstre bliver så presset, at partiet trækker sig helt ud af regeringen, mens partiet stadig har nogle vælgere. Regeringen som helhed er ved at være nede på, at kun hver tredje vælger bakker den op.

Arbejdskraften udvises

Et samfundsproblem er mangel på arbejdskraft. Samtidig fortsætter myndighederne med at udvise dansktalende ansatte, som arbejdsgiverne tigger om at beholde. De udvises på formaliteter og elastiske skøn om, hvor de hører mest til – og det er ikke i Danmark.

Det nævnte statsministeren ikke. Derimod udelod hun ikke, at nævne problemer med indvandrere. Hun nævnte arbejdspligt, bandepakke og beskyttelse af minoritetspiger.

Dagens nyhed

Dagens på forhånd opreklamerede nyhed var, at der skal være mere praktik ind i folkeskolen til visse elever. For alle er ikke lige boglige, og uden flere håndværkere, kommer vi ingen vegne i den grønne omstilling, forklarede statsministeren. Ind med mesterlære.

Ud skal til gengæld fjollede mål som, at idræt og husgerning også skal ses i en kulturel sammenhæng. Statsministeren gjorde også grin med, at det åbenbart er manglende optælling af flagermus, som har forhindret, at der bliver sat vindmøller op ud for Stevns.

Det går ret sløjt med at sætte vindmøller op. I hele landet er det blevet til opsætning af kun fire vindmøller i år. Altså 4. Selvfølgelig er flagermus og naturvenner alene er skyld langsommeligheden – men de slipper ikke for medansvar, forstår vi.

“Vidunderligt velfærdssamfund”

I det, som Mette Frederiksen kaldte et “vidunderligt velfærdssamfund”, fremhævede hun, at de handicappede koster mere og mere.

Men da vi taler om dem, der har mest behov for et stærkt velfærdssamfund, skal vi lige “holde tungen lige i munden”, var Mette Frederiksens formulering.

Hun har selv sagt, at der er penge nok i kassen og måtte igen forklare, at det ikke nytter at bruge for mange af dem, for så stiger inflationen igen. Det var ikke gode nyheder for dem med særlige behov.

Opbakningen til regeringen er ved at være nede på en tredjedel af vælgerne.

Af Esben Agerlin Olsen