(Pressefoto fra en anden udstilling på Kunsten i Aalborg. Fotograf: Niels Fabæk)
Er det ok at få stillet en halv million kroner til rådighed for at lave et kunstværk med pengesedler – hvis man ikke laver et kunstværk med sedlerne, men beholder pengene selv.
Nu er afgørelsen faldet. Den går ikke. Det skriver Københavns Byret i en dom mandag.
Kunstneren må dog gerne beholde et honorar på 40.000 kroner. Så han skal kun betale 492.549 kroner tilbage.
Kunstneren Jens Haaning havde aftalt med museet, at han skulle udstille et billede, som viste en halv million kroner i kontanter. Værket skulle indgå i udstillingen Work it Out – om fremtidens arbejdsliv.
De 532.549 kroner skulle vise en gennemsnitlig årsløn i 2021. Sedlerne, som indgik i kunstværket stillede museet til rådighed. De indsatte beløbet på kunstnerens nem-konto.
Da kunstværket ankom, var det imidlertid uden sedler. Det var blot en tom ramme, som kan ses her. Kunstneren havde ændret titlen til det meget dækkende “Take The Money and Run”.
Han betalte heller ikke pengene tilbage efter udstillingen, som det ellers var aftalen ifølge museet. Derfor anlagde museet en civil retssag mod kunstneren for brud på kontrakten.
Jens Haaning har over for TV2 Nord forklaret, at kontraktbruddet var en del af kunstværket. Hans advokat, Peter Schønning, har sagt, at museet tog et valg, da de anvendte og udstillede det værk, de fik i stedet for det aftalte.
Kunstneren har på sin side krævet, at museet skulle betale ham 550.000 kroner. Det kræver han for brud på ophavsretten, da det nye billede med den tomme ramme blev fotograferet og nåede verden rundt. Det fik han ikke medhold i, i retten.
Værdien af omtalen har været stor, mener kunstneren, Jens Haaning – som også selv har fået en del omtale.
Han har anket dommen.
Af Esben Agerlin Olsen