Mads Brügger glorificerer hovedpersoner i minksag

ANMELDELSE (ret sjov)

Hvad er motivet til at udstille en stribe topembedsmænd i minksagen som voksdukker ?

Nu siger jeg det bare: Udstillingens bagmand, chefredaktør Mads Brügger fra Frihedsbrevet, vil glorificere embedsmændene.

De blev hængt uretfærdigt ud som nogle kludremikler, der tabte deres højt begavede hoveder. Nu rejser de sig både juridisk og som statuer efter den dilettantiske minkkommissions håbløse fumleri.

Der var mange og lange afhøringer i den kommission. Og en tyk rapport med alle mulige spørgsmål, som ikke kommer sagen ved. Sandhedspligt og legalitetsprincip. Vorherrebevares. Det er jo nu bevist, at det hele kunne afgøres med afhøring af en enkelt person, rigspolitichef Thorkild Fogde.

Derfor er han naturligvis den første, man møder på 1. sal i udstillingen. Et snedigt træk, at førstemanden for orden, renlighed og disciplin netop står først på første sal.

Dog repræsenterer denne voksdukke også udstillingens måske største svaghed.

Det er ikke lykkedes at gøre pressefolderne i rigspolitichefens skjorte så skarpe, som når han optrådte på tv.

Derimod er voksdukken noget malplaceret forsynet med skægstubbe, som manden selv let ville kunne fjerne med et enkelt strøg fra et barberskarpt strøget skjorteærme. Det er utroværdigt med de skægstubbe. Det kan gøres bedre næste gang, når folkene i FE-sagen skal hædres.

Med tyk ironi kalder Mads Brügger sin udstilling for værdineutral. Det er sjovt. Enhver kan se, at han forskønner de udstillede hovedpersoner med yngre udseende og glattere ansigter – når man ser igennem de kiksede skægstubbe.

En afdelingschef, som henne i minkkommissionen lignede en friskolelærer med vildt hår og medfødt modstand mod minkavl, er i Brüggers verden korrigeret til en korrekt embedsmand.

Han har flip så hvid og blik så stift, at blanketter om minkbranchens overlevelse skrives ud med fin og sirlig skrift – dog kun for at få dem streget af sagens absolutte hovedperson og rigets redningsperson: Den alt styrende Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet.

Hendes formidable indsats hædres med, at hun er den i udstillingen, som får sit ansigt mest glattet ud i respekt for snarrådigt at have nedkæmpet Danmarks forestående navneskift til New Wuhan. Bravo!

Det er det helt overskyggende budskab i Mads Brüggers basunklare hyldest, som klinger efter helt ud på gaden.

For sin indsats bliver departementschefen, som altid har hænderne fulde, slet og ret dekoreret med en telefon i hver hånd. Det manglede bare.

Af Esben Agerlin Olsen

Udstillingen Magtens Voksmuseum kan ses på Frederiksberggade 6 i København. Det er den ende af Strøget, som er tættest på Tivoli.