Slettet advarsel fjerner møg for Venstre og Moderaterne

(Foto fra Folketingets tv)

Analyse af Esben Agerlin Olsen

Det var ikke kun Barbara Bertelsen og Mette Frederiksen, som blev pletrenset, da statsministeren slettede advarslen til sin departementschef.

Bagerst Lars Løkke Rasmussen (M) og Marie Bjerre (V). Fra Folketingets tv.

Selve rensemidlet er frifindelsen i personalesagen mod rigspolitichef Thorkild Fogde. Konklusionen fra det lukkede tjenstlige forhør af en enkelt person sprayes ud over en stribe implicerede i minksagen i et forsøg på at slette ordet “skandale” fra “minkskandalen”.

Som ved en sky af ruderens fra en forbikørende bil fjernes også skidt på ruden hos regeringspartnerne Venstre og Moderaterne. Sletningen af advarslen til Bertelsen er markedsføringen af rensemidlet.

Skriftligt blåt krav

For inden valget i november 2022 krævede Venstre og Moderaterne en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen. Hele blå blok gjorde det skriftligt. Det har ikke kunnet slettes som sms’erne i sagen.

De blå partiledere skrev under på kravet om advokatundersøgelse inden valget.

Det var noget møg i øjnene på mange venstrefolk ude i medlemsdemokratiet, da kravet om advokatvurdering blev vekslet til ministerposter. Venstre gjorde jo det modsatte af, hvad partiet havde sagt.

Vælgerne har kvitteret ved at banke partiet under 10 procent af stemmerne i flere målinger. Det vil i sig selv holde uroen i live i baglandet og blandt de politikere, hvis genvalg er truet.

Også Moderaterne har taget tæsk i målingerne. Internt har ingen dog haft behov for at stå frem med kritik af partistifter Lars Løkke Rasmussens kovending. Det illustrerer forskellen mellem det nye, lederbårne parti, og det gamle parti, som bygger på partiforeninger.

Nu viser det sig heldigt for begge partier, at det slet ikke var nødvendigt med den advokatundersøgelse, de lovede, men solgte for ministerposter.

Det lukkede tjenstlige forhør i personalesagen mod en enkelt person er af en underordnet styrelse ophøjet til ankeinstans for hele Minkkommissionen, selv om konklusionen fra kommissionen handler om meget mere end bare det punkt, som førte til frifindelse af Thorkild Fogde.

Det har ikke formildet kritikerne af Mette Frederiksens og Barbara Bertelsens først meget tøvende og siden ekstremt hurtige håndtering af minksmitten, som endte i kaos og enorme udgifter. Kritikerne opfatter udfaldet som bevis for, at systemet bruger enhver smutvej til at redde sine egne.

“Ulovlig” instruks, skrev advokat Bjerre

I den anden lejr har politikere som den nordjyske Marie Bjerre (V) fået et argument for, at det alligevel ikke var nødvendigt med en advokatvurdering.

Marie Bjerre (V).

Inden hun blev medlem af regeringen beskyldte hun venstrefløjen for hykleri ved at holde hånden over Mette Frederiksen. Marie Bjerre, selv advokat, skrev på Facebook: “det her kan vi altså ikke sidde overhørigt. Instruksen fra Mette Frederiksen var ulovlig !”

Minkkommissionen var enig. Forhørsledelsen i personalesagen mod rigspolitisagen var ikke, når det gælder den retlige værdi af Mette Frederiksens besked på det pressemøde, hvor hun krævede alle mink aflivet.

Ikke bare håndteringen af de coronasmittede mink var noget rod som forvaltningsekspert Jørgen Grønnegaard Christensen har kaldt det. Efterspillet er også.

Det er også rodet, hvad politikerne mener i sagen.

Advokat Marie Bjerre får de sidste ord fra et Facebook-opslag fra 18. februar 2021:

“Beslutningen om at aflive alle danske mink er i min optik en af danmarkshistoriens største demokratiske skandaler.”