Effekten af nedlukning blev stærkt overdrevet

Statens Serum Institut afsløret i grov fejl lige før forhandlinger om genåbning

Mette Frederiksen (S), statsminister. Foto fra Statsministeriets tv.

Den sundhedsmæssige effekt af at lukke landet ned midt i marts har været meget mindre end blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) har troet.

Artiklen stod på nordjyske.dk 19. maj 2020

Det var forkert, da Kåre Mølbak, faglig direktør for infektionsberedskabet på Statens Serum Institut, på et pressemøde sidst i marts sagde, at smittetrykket var cirka halveret fra midten af marts, da landet blev lukket.

Smittetrykket var ikke halveret. Det var faldet fra 1,5 til 1,3. Statens Serum Institut havde forkert skrevet i en rapport, at trykket var på 2,6 – mens det rigtige tal altså var 1,5 – da landet lukkede.

Det kunne Berlingske afsløre tirsdag. Mølbak og Frederiksen havde betydeligt mindre anledning end de troede til at rose indsatsen, da de holdt pressemøde 30. marts.

Smittetrykket viser, hvor mange andre andre en corona-smittet person smitter. Når tallet er under 1, så er epidemien på retur. Omvendt vokser den, når tallet – også kaldet reproduktionstallet – er over 1.

Corona i lavere fart

Korrektionen af tallet viser, at corona’en altså havde langt mindre fart på, da landet lukkede. I fremdrift var den dog, så noget skulle gøres. Regeringen var tvunget til at handle på de oplysninger, den havde, selv om de viser sig at være forkerte.

Afsløringen af fejlen støtter dem, ikke mindst de borgerlige, der synes, at den meget kostbare nedlukning var for drastisk, genåbningen for langsom – og baggrundsoplysninger fra regeringen for få. Fejl var lettere opdaget, hvis flere øjne kunne se med, lyder det.

I de genåbningsforhandlinger, som regeringen skal have med de andre partier onsdag, kan spørgsmålet stilles, om tallene er rigtige denne gang. Og har regeringen kendt til fejlen tidligere uden at fortælle det, så de andre i blinde har godkendt den enorme pris for lukningen?

Regeringen har hele tiden argumenteret med, at det hele skal være sundhedsfagligt forsvarligt og gerne et stykke på den sikre side. Det korrigerede tal viser, at den var endnu mere på den side, end den selv troede.

Et af de store spørgsmål i onsdagens forhandlinger er genåbning af grænserne for andre end udlændinge med “anerkendelsesværdigt formål”. Lukket grænse til Tyskland rammer sommerhusudlejere i Nordjylland, medmindre en lejekontrakt ophøjes til gyldig grund for indrejse.

Hvis Danmark på den anden side åbner for tyskere uden at gøre det for svenskere, vil forholdet til Sverige blive yderligere belastet. Svenskerne er trætte af, at Danmark ensidigt har lukket grænsen med henvisning til smitten, som især rammer Stockholm.

Sommerhusudlejere på Bornholm kan begyndte at svede over, om Sverige lukker grænser for danskere og dermed hovedvejen fra Bornholm til Sjælland, som går over det svenske Skåne.

Hvad har virket ?

De nye oplysninger om smittetrykket bringer tvivl om, hvorvidt det var selve nedlukningen af Danmark, der holdt antallet af syge langt under grænsen for kapaciteten på sygehusene.

Det var fra starten formålet med nedlukningen, at sygehusene skulle kunne følge med. Det har de kunnet i mere end rigelig grad. Mange undersøgelser og behandlinger, som ikke havde med corona at gøre blev aflyst og udsat.

At det kan have været noget andet selve nedlukningen, som havde effekt, viser en rapport fra de norske sundhedsmyndigheder refereret af Aftenposten og Jyllands-Posten.

Norge har været lukket mindre ned end Danmark, men har alligevel kun haft under halvt så mange dødsfald i forhold til befolkningstal. Med restriktioner har restauranter, caféer og indkøbscentre kunne holde åbent. Skoler og børnehaver har været lukkede, men det har heller ikke haft den store effekt ifølge rapporten fra Folkehelseinstituttet. Tilsvarende spredte smitten sig ikke i Danmark, da skolerne åbnede.

Logisk set kan det altså dårligt være lukning af restauranter, caféer og indkøbscentre eller skoler, der for alvor har rykket. Den norske rapport peger i stedet på hygiejne, test og isolering af smittede som de afgørende virkemidler.

Sverige og Bornholm

Sverige har haft mange flere dødsfald pr. indbygger end Danmark og blevet kritiseret for ikke at lukke mere ned. Imidlertid har Sverige i nogen grad holdt et åbningsniveau som Norge – bortset fra skolerne, hvis lukning ikke havde den store effekt ifølge nordmændene selv.

Det vil vare længe inden den endelige forklaring kan skrives. Foreløbig kunne noget tyde på, at det er noget andet end det svenske nedlukningsniveau, som har betydet flere dødsfald, især på plejehjem.

Gæt går på, at hygiejnen har svigtet på plejehjem, som for sent lukkede for adgang udefra. Desuden har Sverige mange indvandrere, som også har været hårdt ramt af corona. Hvis de bor tæt og med flere generationer sammen – som i det hårdt ramte Norditalien – kan det være en forklaring.

Den endelige opgørelse må vente. Som en nordjysk læge sagde her i avisen for godt en måned siden, så kan de faldne først tælles, når krigen er slut – om et år eller to.

Af Esben Agerlin Olsen