Hun ville ikke tale om minken i rummet

ANALYSE af Esben Agerlin Olsen, redaktør

Mette Frederiksen (S), statsminister. Arkivfoto fra stm.dk tv.

Statsminister Mette Frederiksen (S) håber, at hun med sit corona-pressemøde onsdag formiddag breder en paraply ud, mens sorte skyer truer forude i form af formodentlig hård kritik, når Minkkommissionen kommer med sin rapport om godt en uge.

Pressemødet havde det forvirrende budskab, at corona stadig er alvorlig nok til en ny vaccinationsrunde for særligt sårbare og dem over 50 år – men der kan godt køres Tour de France og festes løs og tæt, som politikerne selv gjorde under Folkemødet. Uffe Elbæk (FG) blev derefter ramt af corona.

Mette Frederiksen vil gerne vise handlekraft og rettidig omhu, men samtidig ikke længere forbindes med alt det kedelige med nedlukning, test, test og aldrig fest.

Hun nævner igen og igen, at Danmark hører til dem, der har klaret sig bedst, dog uden at nævne Finland og Norge, hvor dødstallet i forhold til antal indbyggere er væsentlig lavere end det danske, i Norge næsten det halve af det danske. Det er geografien, ikke håndteringen, der gjorde dem bedre, har forklaringen tidligere lydt.

Samtidig er formålet med vaccination nu ændret bagud, så det ikke længere er anti-smittespredning, som er formålet, men forebyggelse af alvorlig sygdom.

Det var efterhånden svært at påstå, at vaccinen virker godt mod smitte, da mange kender nogen, der er blevet smittet på trods af at have fået alle tilbudte vaccinationer.

Formålet med grænselukninger er ligeledes ændret til, at det skulle forsinke spredning af smitte i stedet for at forhindre, at den kom ind i landet.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, sagde allerede i marts 2020, at grænselukning ikke havde den store effekt, såvidt han vidste.

Om vacciner vil han nu gerne indrømme, at han er blevet klogere. De virker ikke så godt som værn mod smitte, men altså mod alvorlig sygdom.

Statsministeren nægtede til gengæld to gange at svare på, hvad det konkret er pressen bare skriver, som er helt forkert, uden omkostninger, sådan som hun sagde på Folkemødet.

Mette Frederiksen fik meget gode meningsmålinger tidligere, under corona-krisen. Her ses hun til socialdemokratisk kongres.

Hun ville heller ikke tage imod et tilbud på et eksempel: Mink-sagen.

Begrundelsen for ikke at svare var, at pressemødet handlede om corona – selv om aflivningen af mink netop handlede om corona.

Målinger faldet

Tidligere i corona-forløbet ville omkring hver tredje vælger stemme på Mette Frederiksens parti ifølge målingerne. Der var opbakning til håndteringen.

Siden er Socialdemokratiet faldet til næsten præcis det samme som ved valget i 2019. Er det derfor statsministeren trækker corona-kortet igen i en mere glad udgave ?

Faldet i meningsmålingerne kan blive endnu større, når Minkkommissionen på torsdag i næste uge – 30. juni – forklarer, hvordan det gik til, at regeringen med statsministeren som mødeleder, uden at læse papirerne, besluttede, at alle 15 millioner mink i Danmark skulle aflives hurtigt på grund af corona-smitte. Hvorefter det blev gennemført uden hjemmel i loven.

Et pressemøde, hvor det flere gange nævnes, at Danmark har klaret corona fantastisk, kan tjene til skabe tilgivelse og nedtone betydningen af beslutningen om mink og regningen på 19 milliarder kroner i erstatning til minkavlerne.