Gratis mundbind til de fattigste ikke klar, når krav træder i kraft lørdag

Først på mandag vil alle kommuner have udlevering på plads, fortæller sundhedsministeren

Det kan føre til en bøde på 2500 kroner, hvis man ikke har mundbind på i kollektiv trafik fra lørdag 22. august. Foto Nordtinget. Tilfældig person.

Lørdag 22. august er det obligatorisk med mundbind i busser, tog, taxaer og på færger for at mindske spredning af corona-virus. Ellers kan der vanke en bøde på 2500 kroner.

Personer på kontanthjælp og integrationsydelse skal kunne få gratis mundbind hos kommunen eller på for eksempel herberger.

Imidlertid vil de gratis mundbind ikke være klar ret mange steder, inden kravet om mundbind indføres lørdag.

Det oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde fredag i København.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ved fredagens pressemøde. Han regner med, at de gratis mundbind til folk med få penge er klar i hele landet på mandag. Foto Nordtinget. Forsidefoto er en tilfældig person.

Ministeren sagde, at udleveringen måske allerede var klar nogle steder fredag, men at alle kommuner har udleveringen på plads på mandag.

Udleveringen af gratis mundbind har regeringen aftalt med KL, Kommunernes Landsforening.

“Meldingen fra KL er, at næsten alle kommuner vil være klar i hvert fald fra mandag, nogle måske allerede nu. Så skal der selvfølgelig kommunikeres til borgerne. Det overlader vi trygt til vores kommuner,” sagde Magnus Heunicke.

Han sagde, at det vil være ulighedsskaberende, hvis der ikke var en løsning for dem, der har svært ved at skaffe penge til mundbind.

Intern kritik i Enhedslisten

Det ene af regeringens støttepartier, Enhedslisten, har lagt stor vægt på, at mundbind blev gratis for personer, der er sundhedsmæssigt eller socialt udsatte.

Tidligere folketingsmedlem Per Clausen (EL), nu byrådsmedlem i Aalborg, har kritiseret, at hans parti ikke fik en mere præcis aftale om gratis mundbind, inden kravet om mundbind træder i kraft i den kollektive trafik. Det bliver dyrere at køre kollektivt, har han påpeget.

Sundhedsministeren og Enhedslisten virker ikke helt enige om, hvad de aftalte ved de seneste forhandlinger, når det gælder kronikere og andre personer, der er særligt sårbare over for corona.

Minister mener, at kronikere selv skal betale for mundbind, hvis de har god økonomi.

Peder Hvelplund, sundhedsordfører og gruppeformand, Enhedslisten. Foto fra Facebook.

Enhedslistens sundhedsordfører og gruppeformand, nordjyske Peder Hvelplund, har skrevet, at “det lykkedes også at få et klart tilsagn om, at mundbind samtidig vil blive gratis for særlige grupper – især kronikere, borgere med nedsat immunforsvar og socialt udsatte.”

Det skrev han på Facebook efter forhandlingerne og vedlagde et foto, hvor han sidder i toget med mundbind.

Af Esben Agerlin Olsen

Artiklen er opdateret med citat fra ministeren om, at kun få kommuner er klar til tiden.