Konservative i Aalborg netop valgt deres egen kandidat til magten i byen. Partileder Søren Pape er ikke statsministerkandidat, men udstikker kursen for de blå.

Konservative på Christiansborg har svært ved at pege på andre end en venstre-kandidat til statsministerposten. Han hedder Jakob Ellemann-Jensen.

Han er det naturlige valg, når Venstre er det største parti, måtte den konservative leder, Søren Pape Poulsen, flere gange forklare på et pressemøde torsdag i Hillerød i forbindelse med sommermødet for folketingsgruppen.

Den konservative leder Søren Pape Poulsen, flankeret af gruppeformand Mai Mercado og udlændingeordfører Marcus Knuth, foran Frederiksborg Slot i Hillerød. Foto fra Facebook-transmission.
Den konservative leder Søren Pape Poulsen, flankeret af gruppeformand Mai Mercado og udlændingeordfører Marcus Knuth, foran Frederiksborg Slot i Hillerød. Foto fra Facebook-transmission.

Udpegningen af Ellemann-Jensen gælder for denne valgperiode og  “ikke al evighed”, sagde Søren Pape Poulsen. Han afviste samtidig at give karakterer til Jakob Ellemann-Jensen, som blev partiformand sidste år. 

I Hillerød kom der mange spørgsmål om statsministerkandidaten, fordi Søren Pape Poulsen også torsdag, på pressemødet og i en kronik i Berlingske, udstak kursen for hele den blå opposition. Han satte sig selv i spidsen for hele det borgerlige projekt uden direkte at udråbe sig selv om leder.

Den konservative leder vil samle de blå om fem “pejlemærker”. En spørger på pressemødet mente, at pejlemærkerne var så bredt formuleret, at også Socialdemokratiet kunne bakke om de fem punkter: Hjælp til ældre og syge, et trygt Danmark uden kriminalitet, væk med problemer med indvandring, grøn omstilling uden jobtab, sund økonomi med flere private job.

Men hvorfor kom Pape Ellemann i forkøbet, ville en anden spørger vide.

“Det var på tide, at noget kom på bordet,” sagde Søren Pape Poulsen.

“Nogle gange skal man tage et initiativ.”

K har medvind

Modsat Venstre, så har Konservative stærkt fremgang i meningsmålingerne. Pape nærmer sig de 10 procent, som den tidligere konservative leder, Bendt Bendtsen, fik hæftet på sig som “Mr. 10 percent”. Det var mindre pænt ment, fordi han ikke kunne få procenten højere op. Partiet havde ikke glemt storhedstiden under Poul Schlüter, som skaffede over 23 procent af stemmerne i 1984.

Aftenen forinden havde de konservative i Aalborg det lettere ved at udråbe deres kandidat til at tage magten i byen. Deres borgmesterkandidat til kommunalvalget næste år bliver erhvervsmanden Morten Thiessen. Han er 54 år, uddannet ingeniør med egen virksomhed og adresse i Hasseris.

Morten Thiessen, konservativ borgmesterkandidat i Aalborg – hvor Socialdemokratiet fik knap 49 procent af stemmerne i 2017.

Selv om konservative har medvind på landsplan, skal der imidlertid en orkan af medvind til, før Morten Thiessen bliver borgmester i Nordjyllands hovedstad.  

For byens regerende Socialdemokratiet har også stærk medvind for tiden. Og socialdemokraterne ligger meget lunt i svinget allerede. Ved sidste valg fik partiet næsten 49 procent af stemmerne i Aalborg. Konservative fik 4 procent i 2017.

Af Esben Agerlin Olsen