Nu tøver Pape med at hjemsende departementschefer fra mink-sag

I mandags sagde den konservative formand, Søren Pape, at de stærkt kritiserede topembedsmænd i minksagen burde være sendt hjem med det samme, da Minkkommissionen kom med sin kritik af deres indsats.

Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, flankeret af politisk ordfører Mette Abildgaard og finansordfører Rasmus Jarlov.

Det sagde Søren Pape på det pressemøde, hvor hovedbudskabet var, at han gerne vil være statsminister.

Onsdag ville han fortælle om partiets planer om store skattelettelser, men der kom også en del spørgsmål om minksagen på et pressemøde på Egelund Slot i Nordsjælland.

Her var Søren Pape mere tøvende i forhold til at hjemsende blandt andre departementschefen i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, hvis Pape bliver statsminister, og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen stadig ikke er færdig med forslag til, hvad der skal ske med de 10 kritiserede topchefer.

Søren Pape har tidligere haft meget ros til Barbara Bertelsen, som var departementschef i Justitsministeriet, mens Pape var justitsminister.

Det er hensynet til cheferne, som Pape fremhæver. Andre har påpeget, at den manglende hjemsendelse er en meget anderledes praksis i forhold til, at chefer i for eksempel sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste med hjemsendt med det samme.

Nordtinget spurgte den konservative formand om cheferne i minksagen på pressemødet onsdag:

Du sagde, at de burde være hjemsendt. Hvis du får mulighed for det, vil du så hjemsende dem ?

“Det kan meget vel blive sådan, det må begynde. Det kommer an på, hvor langt man er i sagerne,” sagde Søren Pape.

Er det ikke bedre sent end aldrig, hvis du synes, at de skulle være hjemsendt med det samme ?

“Jo, men du og jeg ved jo ikke, hvornår der bliver valg og hvor langt man er med de sager. Det er alt for detaljeret at gå ind i. Jeg siger bare, at det er et misforstået hensyn til embedsmænd, at man ikke sendte dem hjem. Jeg synes faktisk ikke at man har behandlet dem ordentligt,” sagde Søren Pape.

Pape forsikrer i øvrigt, at minkbranchen ikke var blevet aflivet, hvis han havde været statsminister i november 2020, da den socialdemokratiske regeringen traf beslutningen om at aflive alle mink uden at have lovhjemmel til at gennemføre det.

Beslutningen blev truffet, da Statens Serum Institut havde skrevet i en risikovurdering, at minkavl var en betydeligt risisko for folkesundheden under en corona-epidemi.

Søren Pape ville ikke have reageret så hurtigt, sagde han.

“Jeg ville have bedt om en second opinion. Og det sagde jeg på det teamsmøde møde hvor vi fik det at vide af tre ministre -fødevareministeren, sundhedsministeren og erhvervsministeren – som fortalte os konklusionen. Jeg sagde, kan det virkeligt være rigtigt, at vi bare kan fjerne en hel branche,” lød det fra Søren Pape onsdag.

Han fik at vide, at der ikke var tid til at få andre end seruminstituttet til at vurdere smitten blandt mink.

Risikovurderingen kan også læses sådan, at seruminstituttet ikke mente, det også var nødvendigt at aflive avlsdyr – hvilket skete.

Aflivningen af både avlsdyr og raske mink uden for risikozoner fortsatte, efter at myndighederne var helt klar over, at der ikke var lovhjemmel til det.

Den del af forløbet vil Konservative have advokater til at undersøge. De mener, at det er et hul i rapporten fra Minkkommissionen.

Af Esben Agerlin Olsen