Hun stoler på Prehns forklaring om middag med fraværende journalist

(Foto fra Folketingets tv)

Den nordjyske statsminister, Mette Frederiksen (S), stoler på den nordjyske fødevareminister, Rasmus Prehn (S), som ifølge hans eget bilag har spist på restaurant med en fraværende person.

Statsministeren stoler på, at det forkerte navn bare var en tanketorsk. Rasmus Prehn (S) skrev – meget i strid med sandheden – på bagsiden af den statsbetalte regning, at han havde spist med en kendt nordjysk journalist, Søren Wormslev.

Det var i 2020, mens Rasmus Prehn var udviklingsminister.

Mette Frederiksen udtrykte sin tillid til sin kasserer fra DSU-tiden under et pressemøde i Odense tirsdag i forbindelse med socialdemokratiske sommergruppemøde.

Fra Ekstra Bladet blev hun forelagt Rasmus Prehns forklaring om, at det det forkerte navn var en “hjerneprut”. Han kom til at skrive navnet på en person, han lige havde læst en artikel af.

Den godtager statsministeren.

“Selvfølgelig stoler jeg på de forklaringer, der bliver givet”, sagde Mette Frederiksen.

“Jeg går ud fra, at alle ministre passer deres arbejde og retter fejl, hvis de bliver begået,” sagde hun også.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S). Foto fra Folketingets tv.

Rasmus Prehn har i en række tilfælde brugt sit statslige kreditkort til at spise og drikke på statens regning og siden betalt tilbage, når regningen ikke havde noget med arbejdet at gøre.

Mere tillid

Statsministeren har også fortsat tillid til de 10 topembedsmænd, som har fået hård kritik af Minkkommissionen for grove fejl, herunder forsømt pligten til at holde sig til sandheden og inden for loven.

Embedsmændene, blandt andre statsministerens egen departementschef Barbara Bertelsen, arbejder videre. I andre tilsvarende sager er embedsmænd hjemsendt, mens sagen undersøges yderligere.

At blive kritiseret i en enkelt sag, betyder ikke, at embedsmændene ikke kan passe deres arbejde, forklarede statsministeren.

Mange spørgsmål på tirsdagens pressemødet i Odense handlede om minksagen, selv om statsministeren hellere ville tale om at holde hånden under folk, der bliver ramt af højere priser og højere husleje.

Mette Frederiksen undveg flere gange at svare på et spørgsmål om, hvorvidt hun selv har fået rådgivning om sit mulige juridiske ansvar i minksagen.

Hun holdt sig til at sige, at Minkkommissionen ikke mente, at hun vidste, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink. Kommissionen tog dog ikke stilling til, om det var groft uagtsomt, at hun ikke sørgede for at vide det.

Statsministeren sad for bordenden, da regeringen i 2020 besluttede, at alle mink skulle aflives af frygt for corona-smitte.

Beslutningen blev truffet på under en time. Det går langsommere med at undersøge de 10 embedsmænd. Foreløbig har Medarbejder- og Kompetencestyrelsen brugt halvanden måned.

Af Esben Agerlin Olsen