Prehns anger i bilagssag formildede ikke oppositionen

Rasmus Prehn (S). Foto Nordtinget.

Ministeren slog sig selv igen og igen med ord som fejl, undskyld, dumt og flov, da landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) torsdag var i samråd om sit brug af statsligt kreditkort, uden at det tydeligt havde med arbejdet at gøre.

“Jeg har begået en pinlig fejl, som jeg gerne ville have været foruden,” sagde han.

Hans nærmest kinesiske anger og selvkritik prellede dog af på Venstre-medlemmer, som havde kaldt ministeren i samråd.

De ville vide, hvem Rasmus Prehn havde spist med, når det nu ikke var den kendte nordjyske journalist Søren Wormslev, som ministeren meget fejlagtigt havde skrevet på bilaget fra juli 2020, mens Prehn var udviklingsminister.

Torsten Schack Pedersen, Venstre. Foto Nordtinget.

Ministeren havde ikke anden forklaring end, at han havde haft hovedet under armen, da han skrev det forkerte navn på.

Han ville ikke oplyse det rigtige navn af hensyn til journalisten, som han i virkeligheden havde spist med. Rasmus Prehn har lovet at beskytte journalisten mod, at navnet kommer frem, så journalisten undgår at blive hængt ud i medierne, var hans forklaring.

Den nordjyske minister blev angrebet af blandt andre de nordjyske folketingsmedlemmer Torsten Schack Pedersen (V), den konservative Per Larsen og Lise Bech fra Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne.

Oppositionen foreslog flere gange, at Rasmus Prehn i fortrolighed, for eksempel på et lukket møde, fortæller, hvem han i virkeligheden spiste med.

I en stribe tilfælde har han af egen lomme tilbagebetalt beløb, hvor staten i første omgang lagde ud.

Torsten Schack Pedersen synes ikke, at det ser ud til, at ministeren betalte pengene tilbage af egen drift, som han siger – men først, da der blev søgt aktindsigt. Han overvejer et nyt samråd.

Rasmus Prehn sagde flere gange, at det er menneskeligt at fejle, og at han havde optrådt lige lovligt menneskeligt. Han har nu afleveret det statslige kreditkort, så samme fejl ikke gentages.

Ombudsmanden behandler en klage i sagen.

Af Esben Agerlin Olsen