Søren Pape ville have hjemsendt topembedsmænd fra minksag

De stærkt kritiserede topembedsmænd i mink-sagen burde ikke fortsat være på arbejde, mener den konservative formand, Søren Pape Poulsen.

Søren Pape Poulsen (K).

“De skulle være sendt hjem med det samme” efter kritikken fra Minkkommissionen, sagde han på et pressemøde mandag.

Han ville ikke sige, hvorvidt han kunne bruge de kritiserede embedsmænd, hvis han blev minister igen. Deres personalesager er ikke afsluttede, påpegede han.

Udtalelsen kom på pressemødet, hvor han annoncerede, at han også er borgerlig statsministerkandidat, foruden Jakob Ellemann Jensen fra Venstre.

Jakob Ellemann Jensen (V).

Søren Pape sagde også, at minkerhvervet ikke havde været slået ned, hvis han havde været statsminister.

Hele 10 topembedsmænd fik i juni hård kritik af Minkkommissionen for grove fejl i deres arbejde.

Der var ikke lovhjemmel til, at regeringen kunne beslutte og sætte gang i aflivning af alle mink i 2020 af frygt for corona-smitte. Desuden blev offentligheden blev vildledt om det.

En af de hårdt kritiserede topembedsmænd er Barbara Bertelsen, som er i departementschef i Mette Frederiksens (S) statsministerium.

Statsministeren sagde i sidste uge, at hun har fuld tillid til sin departementschef. Derfor bliver hun ikke hjemsendt, mens Medarbejder- og Kompetencestyrelsen tænker over sagerne.

Styrelsen skal komme med forslag til statsministeren.

To andre departementschefer og chefen for rigspolitiet er også fortsat på arbejde trods hårdt kritik fra Minkkommissionen for deres indsats.

Søren Pape er tidligere justitsminister og har før rost den nu meget kritiserede Barbara Bertelsen.

Af Esben Agerlin Olsen