Espersen, Kollerup, Løkke, Sahlin ….og nu Prehn

ANALYSE

Alle skal have en chance til. Princippet gælder ikke mindst politikere, som deres partitop virkelig har brug for.

Rasmus Prehn (S) på sit kontor på Christiansborg, 2013. Bag ham en indrammet artikel fra Ekstra Bladet, som torsdag afslørede hans private brug af statens Eurocard.

Lars Løkke Rasmussen (V) kom groggy men stående op fra opgøret i kælderen i 2014. Han vandt magten til sit parti året efter trods en masse triste historier om hans forbrug på tøj og rejser. Han leverede det, han skulle.

De politisk værdifulde nordjyder Lene Espersen (K) og Simon Kollerup (S) kunne sagtens fortsætte karrieren efter kedelig omtale af tvivl om retten til deres tillæg for ekstra husførelse i København. De blev ministre senere, den ene også partiformand. At formandsjobbet endte skidt er en anden historie.

Hos de svenske socialdemokrater fik Mona Sahlin (S) også en chance efter et heftigt privat forbrug ved hjælp af sit minister-kreditkort. Hun måtte gå af som minister i 1995 og i første omgang opgive at blive partiformand.

Senere kunne hun – kendt som meget skarp politiker – alligevel indtage formandsposten i 2007, hvor hun i øvrigt besøgte den socialdemokratiske kongres i Aalborg.

Eurocard er et af de kort, som skal spilles med omtanke af en politiker.

Mona Sahlin kom galt afsted med sit skatteyderbetalte Eurocard. Fødevareminister Rasmus Prehn (S) brugte også sit skatteyderbetalte Eurocard til de private besøg på værtshuse og restauranter, hvad Ekstra Bladet afslørede torsdag.

(Jesper Olsen, formand for Transparancy International Danmark, kommenterer Ekstra Bladets afsløring)

Fælles for de vellønnede partifæller Sahlin og Prehn er også, at de lægger vægt på, at de har betalt pengene tilbage. Staten lagde bare ud for dem.

Sådan er ordningen imidlertid ikke, i hvert fald ikke i Danmark ifølge jura-professor Sten Bønsing i Ekstra Bladet. Hvis pengene ikke var betalt tilbage, ville der være tale om økonomisk kriminalitet.

Tankeløs travlhed kan forklare, at Rasmus Prehn brugte det forkerte kort de forkerte steder. For Rasmus Prehn kender godt til regnskabsregler.

Han var kasserer i DSU Aalborg i midten af 90´erne på samme tid som forsiderne om Mona Sahlins køb af Toblerone for statens penge.

Rasmus Prehn kender også godt til Sverige. På hans Twitter-profil er der et billede af den tidligere, berømte svenske statsminister, socialdemokratiske Olof Palme bag billedet af Rasmus Prehn selv.

Inden Prehn blev minister, hang der på hans Christiansborg-kontor et billede af Palme fra en avis-artikel – i Ekstra Bladet.

Rasmus Prehn var kasserer i DSU Aalborg, mens den nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) var lokal DSU-formand. Rasmus Prehn får en chance til.

Af Esben Agerlin Olsen

Frihedsbrevet har skrevet om rejse til Afrika for Rasmus Prehn.