Nordjylland overrepræsenteret i regering uden sønderjyder

Det kan godt være, at Nordjylland ligger længst fra København. Men nordjyderne kan – eller bør – ikke klage over antallet af nordjyder i regeringen, selv om det er skrumpet lidt.

Statsminister Mette Frederiksen (S) på valgaftenen 1. november 2022.

Før valget var en fjerdedel af regeringen nordjysk, 25 procent. Med regeringen, som blev udnævnt torsdag, er andelen skrumpet til 17 procent.

Da nordjyderne kun udgør cirka 10 procent af befolkningen, er de altså stadig godt overrepræsenteret.

Omvendt er der ingen sønderjyder i den nye regering. Det er bemærket af Sønderjyllands tysksprogede avis, Der Nordschleswiger.

Den socialdemokratiske nordjyde Mette Frederiksens anden regering har tre flere medlemmer end hendes hidtidige med 20 ministre. Det er en af forklaringerne på, at nordjyderne fylder forholdsmæssigt mindre ved regeringsmøderne.

Samtidig er antallet af nordjyske ministre reduceret med en – fra fem til fire.

De kommende nordjyske ministre er Mette Frederiksen, der fortsætter som statsminister. Ane Halsboe-Jørgensen (S) fortsætter som minister, men bliver beskæftigelsesminister i stedet for kulturminister.

Ny nordjysk minister er Marie Bjerre (V), som bliver minister for digitalisering og ligestilling.

Christina Egelund (M) er ikke medlem af Folketinget længere, men stammer fra Nordjylland. Hun er ny minister for uddannelse og forskning. Christina Egelund kommer fra en stilling som lobbyist.

Tre nordjyder blev sat af regeringsholdet. Simon Kollerup (S) må sige farvel til Erhvervsministeriet, mens Rasmus Prehn...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk