Halsboe: Sparede penge ved at køre ad Highway 1

(Foto fra Folketingets tv)

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har mødt en del kritik for en rejse til Californien til angiveligt 337.000 kroner for hende og følge.

Blandt andet tog ministeren den lange, men smukke tur i lejet bil langs Stillehavet fra San Francisco til Los Angeles.

Imidlertid var det billigere at køre i bil end at flyve de omkring 800 kilometer mellem de to hovedbyer i Californien.

Det skriver ministeren i et svar til Folketinget. Bilen kostede 1.300 kroner. To flybilletter ville have kostet cirka 2.500 kroner, oplyser ministeren i svaret til Dennis Flydtkjær (DF).

Svaret indeholder ikke noget om udgifter til hotel og restauranter.

Den nordjyske minister havde sin særlige rådgiver med på bilturen. De to optræder på private fotos ved en pool i festtøj og med glade ansigter og Golden Gate i baggrunden, har Ekstra Bladet vist.

Ministeren var i USA for at tale med repræsentanter for Meta (Facebook) og YouTube, som hører hjemme nær San Francisco.

Desuden var hun med til uddelingen af Oscars, som sker i Los Angeles. Det er en tradition, at danske kulturministre deltager i festen, når danske film er nomineret, skriver ministeren i sit svar.

Det er også almindeligt, at ministeren bor på samme hotel som de øvrige danskere, forklarer hun.

Hun forstår kritikken af den høje pris for ministeren flybilletter til USA. De kostede 95.000 kroner for hende alene ifølge et bilag. Hun har indskærpet over for ministeriet, at direktionen i ministeriet altid skal godkende indkøb af oversøiske rejser, skriver hun.

“Rejsen til USA løftede to vigtige dagsordener for regeringen: at støtte op om dansk film og tage en direkte kritisk dialog med den øverste ledelse fra Meta og YouTube samt repræsentanter fra en række øvrige tech-virksomheder.

Det er helt afgørende for regeringen, at der kommer langt større demokratisk indflydelse på den teknologi og de platforme, der har så stor påvirkning på vores samfund og demokratiske samtale,” forklarer ministeren.

Frihedsbrevet fik en kommentar på ministeren under Folkemødet.

Af Esben Agerlin Olsen