Mundbind gør kollektiv trafik dyrere: EL-veteran i Aalborg kritiserer parti

Per Clausen (EL) vil have gratis mundbind eller billigere billetter til tog og bus.

Fra lørdag 22. august skal passager i tog og busser have mundbind eller visir på. Enhedslistens sundhedsordfører, nordjyske Peder Hvelplund, har glædet sig over det af hensyn til særligt corona-udsatte.

Onsdag stod det imidlertid endnu ikke klart, hvordan personer med svag økonomi skal undgå at turen med kollektiv trafik bliver dyrere, fordi der skal mundbind oven i billetprisen. Enhedslisten er blevet lovet gratis mundbind til blandt andre kronikere og socialt udsatte.

Byrådsmedlem Per Clausen (EL). Tegning Johanne Smidt-Nielsen.

Enhedslisten burde have sørget for, at det langt tidligere stod klart, hvorfra der skal komme penge til det. Nu kan de ende med, at færre kører kollektivt.

Det mener partiveteran Per Clausen (EL), som er tidligere folketingsmedlem gruppeformand og nu byrådsmedlem i Aalborg. Hans kommune meddelte tirsdag, at den ikke har penge til mundbind.

“Inden Enhedslisten støttede det her, skulle man have stillet betingelse om, at finansieringen for økonomisk dårligt stillede skulle være på plads,” siger Per Clausen til Nordtinget.

Han mener, at mundbind burde være gratis for dem, der bruger den kollektive trafik, når der er et krav om mundbind. Eller billetprisen burde sænkes.

“Nu tørrer man regningen af på nogle, så brugen af den kollektive trafik bliver dyrere,” siger politikeren, som i denne sag også på Facebook har erklæret sig uimponeret over sit eget parti i Folketinget.

Så lykkedes det da at gøre brugen af kollektiv trafik dyrere og mindre attraktiv for det store flertal. Jeg er ikke imponeret over Enhedslistens resultater her.

Per Clausen (EL) på Facebook.

Per Clausen finder det rigtigt at følge anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne, selv om han ikke hele tiden har kunne se logikken i de varierende anbefalinger.

Han kan heller se logikken i, at barer kan holde længere åbent, mens der strammes med for eksempel mundbind i kollektiv trafik.

“Men det er nok, fordi jeg er så gammel,” siger han.

Per Clausen vil ikke stille op til Folketinget igen. For nylig kritiserede han planer om at lade frontfigur Pernille Skipper blive siddende længere i Folketinget, end de nuværende rotationsregler i partiet tillader.

Af Esben Agerlin Olsen