Thulesen Dahls kristendomskundskab: – Du må ikke have andre partiformænd end mig

Postkortdanmark var igen fundet frem som scene, da Dansk Folkeparti onsdag 5. august holdt pressemøde efter sit sommergruppemøde i Sønderborg på en stor grøn plæne med et stort træ og en fjord med sejlskibe i baggrunden.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl indledte med at forklare, at her fandt det sidste slag sted i 1864 – en krig Danmark tabte sammen med en stor del af sit territorium.

Men en journalist gik endnu længere tilbage i historien. Hvor gammel blev Moses, ville han vide.

Partiformanden henviste til gruppeformand Peter Skaarup, den anden mand i panelet. Han havde imidlertid heller ikke lige svaret og lovede at vende tilbage til journalisten senere.

Andre har brugt den slags svar før – uden held – hvad vi vender tilbage til.

Så ville samme journalist høre, hvordan de 10 bud i kristendommen lyder.

“Du må ikke have andre partiformænd end mig”, svarede Kristian Thulesen Dahl.

“Og så må man heller ikke stjæle”, fik han tilføjet. Mere blev det ikke til.

Med lidt fortolkning efter freudiansk snit , så afslørede svarene flere hovedproblemer for partiformanden, hvis vælgeropbakning er trængt ned omkring seks procent mod 21 procent ved valget i 2015.


Første problem er, at udnævnelsen af Morten Messerschmidt til næstformand ikke har skabt ro om formandsposten. Den debat er det første formanden tænker på for at komme sjovt uden om et spørgsmål, han ikke kan svare på.

Næste svar om at man ikke må stjæle hænger også sammen med Morten Messerschmidt. Han er på femte år under mistanke i EU for at have fusket alvorligt med EU-midler. Tidligere har Thulesen Dahl kaldt det for “sjusk på højt plan”. Nu holder han sig til, at det er for dårligt, at sagen endnu ikke er afklaret af myndighederne.


At spørgsmål om kristendommen og de 10 bud overhovedet kunne være relevante for et pressemøde skyldes også Morten Messerschmidt. Kort inden sommergruppemødet kaldte han til kristen kulturkamp. “Danmark er kristent – og det skal kunne mærkes”.

Alt det kristne, som næstformanden taler om, kunne ikke mærke det ret meget på formanden Kristian Thulesen Dahl. De virkede ikke voldsomt enige.
I stedet fyldte Morten Messerschmidt godt på pressemødet, selv om han kun var med som tilskuer i baggrunden.

Han behøvede ikke at sidde i panelet for at få opmærksomhed, som gik fra partiformandens kendte budskaber om problemerne ved indvandring, behovet for grænsekontrol og bedre forhold for de ældre.

Det var DF classic, forklarede han. Han forklarede ikke, hvordan ønsket om færre udlændinge harmonerer med de mange udlændinge i plejesektoren, hvor partiet ønsker minimumsnormeringer i stil med dem, der skal være for børneinstitutionerne

Spørgsmålet om de 10 bud kom fra P3. Enkle spørgsmål kan få stor betydning i politik. Et tilsvarende enkelt spørgsmål, som i 2008 blev givet til daværende præsidentkandidat John McCain under valgkampen.

Hvor mange huse ejer du, spurgte en journalist fra mediet Politico.

Det kunne præsidentkandidaten ikke huske.

“Jeg tror – jeg må få min stab kontakte dig”, svarede han journalisten.

Svaret blev brugt meget i valgkampen som eksempel på, hvor rig den nu afdøde McCain var og dermed uden blik for den almindelige amerikaner. McCain tabte valget. Barrack Obama vandt.

Af Esben Agerlin Olsen