DF-kandidat vil have loft for antal flygtninge fra Ukraine

Jamie Voldby. Foto DF

Den 22-årige Jamie Voldby er valgt til ny folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Hjørring-kredsen. Han afløser byrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen, som netop var blevet ekskluderet fra partiet efter at have politianmeldt partiformand Morten Messerschmidt og kaldt ham en “tyran på en tømmerflåde”.

Lige som Erik Høgh-Sørensen har den nye kandidat en markant udlændingepolitik. Han advarer imod, at Danmark tager for mange flygtninge fra Ukraine.

“Frederikshavn kommune overvejer lige nu at fuldstændigt slette den her maksimumgrænse for, hvor mange ukrainere, man kan tage. Det synes jeg er fuldstændigt grotesk at gøre. Det vil i sidste endnu kun gå ud over borgerne,” siger Jamie Voldby, som med borgere mener danske borgere.

“Jeg mener bestemt også, at vi skal tage et ansvar i Danmark. Men lige som for alle andre flygtninge er der jo et maks antal, som Danmark kan tage. Selvfølgelig skal vi passe på folk i Europa og værne om dem, der vil Danmark godt. Men vi skal huske, at vi er Danmark og vi er danskerne først,” siger den nyvalgte kandidat, til Nordtinget.

Hvad det maksimale antal skal være, har han ikke noget bud på.

Når det gælder Nordjylland mener han, at flere regeringer har glemt, at Nordjylland eksisterer. Seneste eksempel er, at der alligevel ikke kom nogen tandlægeuddannelse til Hjørring, sådan som regeringen ellers havde fortalt, at der skulle komme.

Kom, stemte og meldte sig ud

Valget af Jamie Voldby tirsdag aften var usædvanligt ved, at en gruppe af hans støtter forlod partiet, da mødet var slut. Halvdelen af de godt 20 fremmødte medlemmer meldte sig ud.

Inden for partiet har Jamie Voldby været set som protegé for Erik Høgh-Sørensen, skriver TV2 Nord.

Det forhindrer dog ikke den nye kandidat i at komme med en indirekte kritik af, at Erik Høgh-Sørensen vil beholde sin plads i byrådet i Hjørring i stedet for at overlade pladsen til en anden fra Dansk Folkeparti.

“Det må Hjørring-kredsen finde ud af. Det eneste, jeg gider fortælle dig, er, at hvis jeg kommer i Folketinget og jeg af en eller anden sindssyg grund ikke skulle være medlem af Dansk Folkeparti og smides ud, så afleverer jeg mit mandat. Så har jeg ikke mere at gøre i Folketinget. Det lover jeg.”

Der ligger jo også en antydning af, hvad du mener om andre, der bliver.

“Lige præcis. Hvis det er Dansk Folkeparti, jeg er valgt ind for, og vælgere af Dansk Folkeparti har valgt mig ind på opstillingsmøde for Dansk Folkeparti, så er det også Dansk Folkepartis mandat.”

Så hvis du bliver smidt ud eller ikke kan holde at være der, så opgiver du mandatet og forlader din plads i Folketinget og overlader det til en i partiet ?

“Det gør jeg.”

Ellers har han ikke mere at sige om balladen i partiet.

“Det vil jo på ingen måde gavne min opstilling i Hjørring at kommentere på folk, der slet ikke er medlem af Dansk Folkeparti mere,” siger Jamie Voldby.

Den unge kandidat har arbejdet i landbruget, været soldat og er i dag fabriksarbejder på holdskift. Han bor i eget eget hus med sin kæreste og skal være far senere i år. Bil og hønsehus er også plads på ejendommen i Brønderslev. Derimod har han ingen Twitter-konto.

Han lægger vægt på selv at havet mærket ansvar, inden han stillede op til Folketinget. Selv om han kun er 22 år, har han allerede mere erfaring end andre unge kandidater, mener han. At være 19 år og ikke været i arbejde er for ungt til at stille op, mener han.

I sidste uge meldte den 19-årige nordjyde og studerende Nikoline Prehn (S) sig som folketingskandidat.

Af Esben Agerlin Olsen