Peder Hvelplund nu også forsvarsordfører

Nordjyske Peder Hvelplund fortsætter sin hurtige karriere med tunge poster for Enhedslisten.

Peder Hvelplund (EL). Bag ham fra venstre: Tidligere politisk ordfører Pernille Skipper, nu barslende Eva Flyvholm, og politisk ordfører Mai Villadsen.

Mandag kunne han føje det højaktuelle forsvarsordfører til jobbeskrivelsen.

Posten som forsvarsordfører er særlig vigtig i Enhedslisten, hvor krigen i Ukraine har trukket gamle fronter op. Der har været diskussion om Ukraines eget ansvar for krigen og om, hvor hurtigt Danmark skal ud af Nato. Partiet tabte højde i en meningsmåling.

Peder Hvelplund markerede hurtigt tydelig og utvetydig støtte til Ukraine. Dermed lagde han afstand til de holdninger, som måtte være hos gamle medlemmer, som kunne mistænkes for at have været Moskva-orienterede kommunister. De var også med til at stifte Enhedslisten af en gruppe venstrefløjspartier.

Hvelplund ville være sanktionernes forkæmper i forhold til Rusland, som han var restriktionernes forkæmper under corona.

Den nye forvarsordfører var i forvejen gruppeformand, sundhedsordfører, coronaordfører, miljøordfører og indfødsretsordfører. Sidstnævnte post overtages af Pernille Skipper, som også er ordfører på psykiatri, ligestilling og socialområdet.

Kom ind som vikar

Posten som forsvarsordfører er en vikarpost for Eva Flyvholm, som går på barsel.

Peder Hvelplund begyndte i øvrigt også i Folketinget som vikar, i to omgange for Stine Brix. Han blev selv valgt til Folketinget i 2019.

Eva Flyvholm, som nu går på barsel, var også udenrigsordfører. Vikar på den post bliver veteranen Søren Søndergaard, som også er EU-ordfører og tidligere medlem af Europa-Parlamentet.

Søren Søndergaard var også kandidat til posten som politisk ordfører for godt et år siden, da Mai Villadsen blev valgt.

Af Esben Agerlin Olsen