Her er et byrådsmedlem, som bliver i Dansk Folkeparti

(Foto Steen Brogaard, Folketinget)

Lokalpolitikere på stribe melder sig ud af Dansk Folkeparti, ikke mindst i Nordjylland og gamle kerneområder for partiet.

Tirsdag kom nyheden om, at formanden og tre bestyrelsesmedlemmer i lokalforeningen i Thisted har meldt sig ud. Et byrådsmedlem i Vesthimmerland meldte sig ud om aftenen.

Forud har næsten hele bestyrelsen i Rebild meldt sig ud. Det samme gælder en rådmand i Aalborg og et medlem af byrådet i Hjørring.

(Ib Poulsen, byrådsmedlem i Thisted)

Også i Esbjerg har partiet mistet en plads i byrådet på det seneste. På Bornholm vil et medlem snart forlade hovedbestyrelsen.

Hvor stopper det ?

Byrådsmedlem og tidligere folketingsmedlem Ib Poulsen holdt med Martin Henriksen i det formandsopgør, som blev vundet af Morten Messerschmidt.

Netop den nye formands stil er anledning til mange udmeldelser. Det leder at spørge den tidligere fiskeriordfører i Folketinget, om han følger med strømmen.

Det har Ib Poulsen imidlertid end ikke overvejet, fortæller politikeren, som fortsat også er medlem af den lokale partibestyrelse.

“Det er ikke i orden at smutte før tid,” siger han.

“Jeg har aldrig været den store tilhænger at hoppe fra tue til tue.”

Ib Poulsen lægger vægt på, at han er formand for Thisteds arbejdsmarkedsudvalg. Det udvalg dækker et område, hvor mange borgere kommer i klemme og er derfor vigtigt for Dansk Folkeparti, påpeger han.

Ib Poulsen aner ikke, hvad grunden er til udvandringen fra partiet. Det kan være, fordi det er sjovere at være med, når der succes, end når det går ned ad bakke, foreslår han.

Ib Poulsen stiller op til Folketinget, hvor Dansk Folkeparti ikke har nogen nordjyske repræsentanter. De to hidtidige, Bent Bøgsted og Lise Bech, har også forladt partiet i utilfredshed med Morten Messerschmidt.

Den nye formand, som blev valgt i januar, har ikke kunnet hæve stemmetallet i meningsmålingerne.

Hans forgænger, Kristian Thulesen Dahl, gik af efter partiets meget dårlige kommunalvalg i november 2021.

Den nye formand kaldte det “helt vildt mærkeligt”, at Thulesen Dahl ikke dukkede op til valgaften i partiet 1. juni, da der var afstemning om forsvarsforbeholdet.

Ib Poulsen siger, at det “i min verden er ligegyldigt, hvem der deltager i valgfesten.”

Thulesen Dahl førte kampagne for et nej sammen med tidligere udlændingeminister og Venstre-medlem Inger Støjberg. Det har ført til spekulationer om, hvorvidt de to vil danne endnu et nyt parti.

Sådan et parti kan gøre det endnu sværere at tiltrække vælgere til Dansk Folkeparti, der i forvejen er presset af Nye Borgerlige, selv om dette parti har en meget anderledes socialpolitik end Dansk Folkeparti.

Af Esben Agerlin Olsen