Tavshedsklausuler: S-minister tager for let på det, mener EL

For nylig stod en tidligere sekretær i Socialdemokratiet på Christiansborg frem i DR tv og fortalte, at hun i 2011 skrev under på en tavshedsklausul om seksuel chikane fra en ledende socialdemokrat.

Ligestillingsordfører Pernille Skipper (EL). Foto Nordtinget.

Nu er ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) klar til at tale om tavshedsklausuler – ved trepartsforhandlinger om seksuel chikane. Han vil gerne høre, om der er et problem.

Han vil “drøfte brugen af tavshedsklausuler med arbejdsmarkedets parter og deres erfaringer hermed, herunder om der er behov for initiativer herom,skriver Peter Hummelgaard i et svar til Enhedslistens ligestillingsordfører Pernille Skipper.

Hun er ikke tilfreds med, at han er i tvivl om, hvorvidt der overhovedet er behov for at gøre noget ved tavshedsklausuler.

“Han skal anerkende, at der er et problem. Det er for ringe af en ligestillingsminister,” siger hun.

“Det rigtige svar ville være, at vi bliver nødt til at ændre reglerne og begrænse brugen af tavshedsklausuler. For det er åbenlyst noget, der bliver brugt til at lukke munden på især kvinder – men også mænd – der er udsat for seksuelle krænkelser på deres arbejdsplads,” siger Pernille Skipper.

Det skader hele samfundet, når omfanget af seksuelle krænkelser dermed bliver skjult med tavshedsklausuler, mener hun.

Det kan ifølge Enhedslistens ligestillingsordfører være et overgreb i sig selv, at offeret for den seksuelle krænkelse bliver pålagt end ikke at måtte tale med sine nærmeste om oplevelsen. Samtidig kan der hænge en økonomisk trussel eller trussel om fyring over hovedet.

Pernille Skipper vil ikke udelukke, at et offer også kan se en interesse i, at begge parter holder mund om en sag i en forventning om, at den så kommer til at forsvinde. Behovet for tavshed kan imidlertid ændre sig senere. Nogle ofre under #metoo bølgen har netop brudt tavshedsklausuler, påpeger Pernille Skipper.

Det var tidligere sekretær i Socialdemokratiet Louise Kwang, som for nylig brød sin tavshedsklausul om chikanen fra den daværende gruppeformand Carsten Hansen, som senere fik plads i regeringen som boligminister. På en natklub havde han taget fat om hende, kysset hende og slikket hende på kinden, fortalte hun.

Få dage efter at hun stod frem med sagen i tv, skrev Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper til ligestillingsminister Peter Hummelgaard.

Carsten Hansen har ikke kommenteret sagen.

Af Esben Agerlin Olsen