Han tabte: Privat advokatfirma beholder lukrativt monopol

(Foto fra Folketingets tv)

Preben Bang Henriksen, retsordfører (V), tabte slaget.

Danmark er enestående i verden. Et privat advokatfirma, Poul Smith, har siden 1936 skovlet skattekroner ind i rollen som Kammeradvokaten. Firmaet har stort set monopol på opgaver for Staten. Over 600 millioner kroner årligt bliver det til, alene i salærer.

Det er hul i hovedet, at arbejdet ikke spredes over flere firmaer, mener det nordjyske folketingsmedlem, advokat og retsordfører Preben Bang Henriksen, Venstre.

“Ens egen husadvokat er ved at dø af grin, hvis han hører at Kammer advokaten er billig”, siger Preben Bang Henriksen.

“Jeg har aldrig oplevet, at monopol giver billige priser.”

Intet andet land i verden har sådan en ordning, fortalte han i folketingssalen i torsdag aften.

Især Socialdemokratiet og Konservative vender sig mod tanken om at fordele en stor mængde af de opgaver, der ligger hos Kammeradvokaten.

Det viste debatten, da politikerne diskuterede et beslutningsforslag fra Preben Bang Henriksen om, at en stor del af statens advokatarbejde skal fordeles blandt flere advokatfirmaer gennem for eksempel udbud – som det sker med andre opgaver i det offentlige.

Preben Bang Henriksen ville med sit forslag pålægge regeringen at fremlægge forslag om det inden sommerferien.

Det fik han ikke lige nogen af de andre partier helt med på. Men Enhedslisten og SF ser gerne, at statens egne jurister løser flere opgaver. Andre “så frem til” arbejdet i retsudvalget med en beretning.

Sagen er imidlertid tidligere undersøgt grundigt, uden at der er kommet noget ud af det. Konkurrencerådet skrev sidste år i en rapport, at den nuværende ordning begrænser konkurrencen. En beretning om samme sag blev skrevet for 10 år siden.

Ud med konsulenterne

Finansminister Nicolai Wammen (S) afviste Bangs forslag, men lovede at fremlægge et forslag til efteråret. Han kom ikke nærmere ind på, hvad det skulle gå ud på. Samtidig forsikrede han, at regeringen vil spare hele tre milliarder kroner på konsulenter.

Det er finansministerens indtryk, at de statslige institutioner generelt er tilfredse med Kammeradvokaten. At bruge det ene advokatkontor betyder forsyningssikkerhed. Samtidig kan det undgås, at der er problemer med habiliteten, så samme advokatfirma ikke arbejder både for og imod staten i en sag, lød det fra finansministeren.

Under 10 procent af advokatopgaverne for staten løses af andre firmaer end Kammeradvokaten ved advokatfirmaet Poul Smith. Firmaet har ikke monopol, mente den socialdemokratiske ordfører Thomas Jensen.

Den konservative Britt Bager forsvarede advokatfirmaet Poul Smith med, at det var nødt til at sige nej til andre opgaver, når det havde opgaver for staten. Der er også stordriftsfordele, mener hun.

Pernille Vermund fra Nye Borgerlige var med på at give Kammeradvokaten konkurrence. Men hvorfor gjorde Venstre ikke noget ved det, da partiet sad i regering, ville hun vide.

Preben Bang Henriksen svarede, at han lagde sig fladt ned og indrømmede, at det gik den gale vej, også under Venstres ledelse af landet.

Af Esben Agerlin Olsen