En tilfældig af de tidligere omkring 1200 minkfarme i Danmark. Foto Danske Minkavlere.

September: Smittede pelsdyr reddes – Levebrød for mange

14. september

Det stigende antal mink, som er smittet med covid-19, bliver ikke aflivet. Det er udsat til senere på året, når de efter planen skal blive til kostbar pels.

Fødevarestyrelsen mener foreløbig ikke, at der er grund til at slå syge dyr ned trods stor stigning i smitten.

Minkgård. Foto Danske Minkavlere.

Det fortæller beredskabschef Nikolas Hove, Fødevarestyrelsen.

“Den samlede risiko for at smitten slipper ud er lav. Derfor er der ikke grund til, som situationen er lige nu, at slå besætninger ned,” siger han.

Der er også et økonomisk aspekt.

“Mink er et levebrød for rigtig, rigtig mange mennesker og relativ stor industri. Så der er mange elementer af det her,” siger beredskabschefen.

Få nyhedsbrev fra Nordtinget

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, ønsker, at myndighederne igen går over ti at slå dyrene ned, når en farm er smittet. Han mener ikke, at det har haft så meget effekt, at Fødevarestyrelsen lægger såkaldt jernring omkring de smittede farme.

Det meddelte styrelsen 2. september, at den gjorde. Dengang var antallet af smittede farme på seks. Nu er det 13, alle i Nordjylland.

Ifølge Nikolas Hove er det mest sandsynlige, at de nye farme er smittet af mennesker, der har bragt smitten ind på minkfarmene. 

“Mink er meget modtagelige for smitte,” siger han.

Det er ikke set, at mink har smittet mink, heller ikke mink, som er flyttet fra farm til farm, oplyser han. Smitte via mus eller kat anser han ikke for en sandsynlig smittevej.

Hans viden bygger dog kun på analyser fra farme, hvor der blev konstateret smitte inden 2. september. De senere tilfælde er endnu ikke analyseret færdig.

“I og med vi ikke ved nok om, hvorfor smitten er steget, så er det også svært at lave tiltag der passer på det,” siger beredskabschefen i Fødvarestyrelsen.

Smittede farme er pålagt særlige restriktioner om hygiejne, herunder særlig maske. Ikke smittede farme er pålagt færre restriktioner. Om de udvides vil Nikolas Hove ikke sige. 

Borgmester Arne Boelt (S), Hjørring, siger tirsdag ifølge Jyllands-Posten, at forsigtighedsprincippet burde genindføres, selv om det ville medføre aflivning af tusinder af mink.

Af Esben Agerlin Olsen