Udviklingslande hårdt ramt af corona: Danmark skærer i bistand

Danmark på historisk lavt niveau

Rasmus Prehn (S), minister for udviklingsbistand, kan dele mindre ud næste år. Foto Claus Bech.

Allerede inden hun blev statsminister, talte Mette Frederiksen (S) om en særlig hjælp til Afrika, så afrikanerne ikke søgte mod Europa. Så kom corona, som går særligt hårdt ud over befolkningen i udviklingslande, fordi folk bliver tvunget til at holde sig indendøre og dermed helt mister deres indkomst.

Nu foreslår den socialdemokratiske regering, at Danmark skærer i udviklingsbistanden næste år. Beskæringen skyldes også corona, fordi en stor del af det danske samfund blev lukket ned. Dermed falder bruttonationalproduktet, som udviklingsbistanden er en andel af.

Det forklarede finansminister Nicolai Wammen (S) mandag, da han fremlagde sit forslag til finanslov.

“Vi lever op til Danmarks forpligtelser, sagde han.
Mange lande lever ikke op til de 0,7 procent af bruttonationalproduktet, som FN har vedtaget, tilføjede han.

Bistanden falder med “nogle hundrede millioner kroner” fra 2020 til 2021 ifølge bistandsorganisationen Oxfam Ibis. Tallet kan gøres op på forskellig måde.

“Jeg synes, vi kunne gøre det bedre”

Allerede i juni tog den nordjyske udviklingsminister Rasmus Prehn (S) højde for, at der kunne komme kritik af, at Danmark skærer ned.

Det skete i en video, hvor generalsekretæren for Mellemfolkeligt Samvirke, Tim Whyte, kort siger, at “jeg synes, vi kunne gøre det bedre”.

Hertil svarer Rasmus Prehn, at han som solidaritetsminister gerne vil gøre en stor forskel. Han siger lige som finansministeren, at der er mange lande, der ikke lever op til de 0,7 procent.

Rasmus Prehn nævner dog ikke, at Norge og Sverige giver noget mere, omkring en procent. Danmark har tidligere været oppe på en procent, men er nu nede på den laveste andel i 40 år, viste en beregning i Altinget sidste år.

I 2015 på ulandsbistanden på 0,85 procent. Det blev skåret gradvist ned af den borgerlige regering, som kom til i 2015.

Kristian Weise, generalsekretær i bistandsorganisationen Oxfam Ibis er meget tilbageholdende med kritik af regeringen.

Han mener, at “dagens finanslovsforslag i store træk lægger op til at fastholde Danmarks bidrag til verdens mest udsatte mennesker”.


Langt nede i en pressemeddelelse skriver han:


”Jeg håber, at de kommende forhandlinger sikrer, at Danmark fastholder niveauet for udviklingsbistanden i kroner og øre, og at Danmark og vores mange stærke udviklingsorganisationer kan fortsætte arbejdet med at bekæmpe den ødelæggende fattigdom og ulighed.

Af Esben Agerlin Olsen