“Jeg møder andre mennesker med glæde. Nogle kan opfatte det – hvis man har fået lidt alkohol – at den glæde kan blive for overvældende”

Nordjyden Frank Jensen (S) trådte mandag tilbage både som overborgmester i København og som næstformand i Socialdemokratiet. Det skete efter en stribe sager om, at han har krænket kvinder seksuelt gennem mange år.

Frank Jensen, Foto Nordtinget.

Her er noget af det, han sagde til pressen på en græsplæne ved havnen i København.

“Med det store mediepres, der ligger lige nu, så må jeg sige, at det kommer til at skygge for det politiske arbejde, jeg gerne vil beskæftige mig med.”

“Jeg har bestræbt mig på at blive en del af løsningen i stedet for at være en del af problemet. Det ser ikke ud til at være muligt på den korte bane. Derfor har jeg besluttet at træde tilbage som overborgmester og give plads til, at mit parti i rigtig god tid inden næste kommunalvalg kan finde en afløser for mig.”

“Min egen afgørelse”

“Socialdemokratiet har siddet uafbrudt på overborgmesterposten siden 1903. Den første var en anden Jensen, Jens Jensen, i 1903. Nu forlader jeg, Frank Jensen, overborgmesterkontoret, og det gør jeg fra i dag.”

“Det er min egen afgørelse.”

Frank Jensen på vej til sit sidste pressemøde som overborgmester. Foto Nordtinget.

“De sager, der har været mod mig er velbeskrevet. De er kendte.”

“Jeg har sagt undskyld. Jeg har ikke behov for at sige mere om de konkrete sager. Jeg har gjort regnebrædtet op.”

“Jeg synes ikke, det er synd. Jeg synes ikke, at det er uretfærdigt. Jeg kender politik. Jeg har været i politik i 30 år.”

Han nævner formandsopgøret, som han tabte til Helle Thorning-Schmidt.

“Nu er jeg kommet til et sted, hvor det ikke er politik, men sager, hvor jeg synes, at det er svært at navigere. Det er svært at få tid til mit politiske arbejde, fordi jeg bliver foreholdt spørgsmål og sager, jeg ikke kender indholdet af – som der bliver kildebeskyttelse på. “

“Jeg har elsket mit parti, Socialdemokratiet. Jeg har altid været der for sagens skyld og partiets skyld. Nu må jeg ikke som person stå i vejen for Socialdemokratiet.”

Han afviste, at der er dukket nye sager op, efter at han søndag aften stadig ville være kandidat til overborgmesterposten, da han ved en håndsoprækning havde fået opbakning lokalt i S-gruppen i borgerrepræsentationen, som er Københavns byråd.

Frank Jensen

Han ville ikke sige, om statsminister og partiformand, nordjyske Mette Frederiksen, havde bedt ham gå af. I sin åbningstale i Folketinget 1. oktober, sagde hun, at som “ledere af partier og organisationer har vi en særlig forpligtigelse”, når det gælder om at afskaffe en kultur med krænkelser.

Frank Jensen:

“Hvad jeg taler med landets statsminister om, det bliver mellem hende og mig. Og hvornår jeg taler med hende, bliver mellem hende og mig.”

Den nye overborgmester skal vælges 29. oktober på et møde i borgerrepræsentationen. Indtil da fungerer næstformand Lars Weiss.

“Jeg træder ud af politik,” sagde Frank Jensen, som også forlader borgerrepræsentationen.

Han vil gerne fortsætte på de bestyrelsesposter, han har forskellige steder.

“Prøv at høre her, venner”

Frank Jensen ville ikke forholde sig til kritikken af, at det var ved håndsoprækning, at Socialdemokratiet lokalt bakkede ham op søndag aften.

“Prøv at høre her, venner. Jeg har været overborgmester i denne her fantastiske by i 11 år. Jeg meddeler nu, at jeg trækker mig tilbage. Procedurer på et møde, det er ikke lige i dag, jeg har tænkt mig at gå ind i det.”

Frank Jensen holdt pressemødet ved havnen i København.

Han kritiserede, at beskyldninger mod ham ikke kun blev sendt til en advokatundersøgelse.

“Det virker som om, at sager både går til advokaten og bliver lagt frem delvist i offentligheden…”

“Det er ikke en retsstat værdigt…”

“Der er ikke omvendt bevisførelse i Danmark. Der skal vi altså bare passe på.”

“Jeg bakker op om, at vi ikke skal have en krænkelseskultur. Vi skal passe på i jagten på det, at vi ikke sætter grundlæggende retsprincipper over styr.

“Det har aldrig været målet for mig at krænke nogen. Jeg er et glad menneske. Jeg møder andre mennesker med glæde. Nogle kan opfatte det – hvis man har fået lidt alkohol – at den glæde kan blive for overvældende. Det beklager jeg. Det må aldrig udvikle sig til krænkelser. Og alkoholindtaget må aldrig blive en undskyldning for, at man har krænket.”

Han afviste at komme med gode råd til udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Kofod er kritiseret for i 2008 at have sex med en 15-årig kvindelig deltager på et DSU-møde, efter at han som dengang 34-årig havde holdt oplæg på mødet.

Af Esben Agerlin Olsen