EL: “Nær kontakt” kan udvides til to meters afstand på grund af mere smitsom virusvariant

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mødes med partiernes sundhedsordførere mandag.

Peder Hvelplund, EL, sundhedsordfører. Arkivfoto Nordtinget ©

Ifølge Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, Hjørring, skal mødet handle om den britiske og mere smitsomme corona virus variant B117 – og om mere smitteopsporing.

Enhedslisten har bedt om at få smitteopsporing på dagsordenen. Det gælder opsporing af personer, der har været tæt på en person, der har fået konstateret virus. Partiet vil udvide den kreds, som skal opspores.

“Det er nødvendigt både at styrke og få intensiveret smitteopsporing. I lyset af, at det nu er en mere smitsom variant, så bliver vi nødt til at se på kriterierne for at man bliver defineret som en nær kontakt,” siger Peder Hvelplund.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Arkivfoto Nordtinget.

Afstanden er allerede justeret fra en til to meter, hvis der har været tale om sang eller høj råben i 15 minutter.

“Der skal være flere, som bliver defineret som nære kontakter, så flere bliver kontaktet,” siger han. Ud over afstand kan tiden for samvær med nær kontakt blive kortet ned.

Flere opringninger

Det har vist sig, at nogle muligt smittede kun bliver forsøgt ringet op en enkelt gang og ikke mere, hvis de ikke svarer.

“Vi skal være sikre på, at folk bliver kontaktet, og at de bliver ringet op mere end én gang. Det kan også være, at man i nogle tilfælde skal kunne gå ud og banke på hos folk og høre, om de har brug for hjælp,” siger Peder Hvelplund.

Det kan være for høre, om de er blevet testet eller om de har brug for et sted at være isoleret.

Det skal foregå frivilligt, understreger Peder Hvelplund. Hvis det bliver til tvang at oplyse, hvem man har været sammen med, risikerer man, at folk ikke lader sig teste. Alle har ikke altid lyst til at fortælle andre, hvem de har været tæt på.

Hvis man er testet positiv og altså er smittet med coronavirus, så bliver man ringet op af smitteopsporingen og spurgt, om man har brug for hjælp til at kontakte dem, man har været i nær kontakt med.

“Det er et tilbud, og det skal det blive ved med at være,” siger Peder Hvelplund.

Ud over de nævnte emner regner han også med, at sundhedsministeren giver en status på vaccinationer.

Mødet mandag finder sted kl. 11.30, skriver Ekstra Bladet.

Af Esben Agerlin Olsen