Den politiske dronning med udvidet strygerbesætning

(Foto fra stm.dk)

KOMMENTAR

Statsministeren forsøgte at tale til alle slags følelser – frygt, savn, stolthed og fællesskab – da hun fredag aften holdt sin nytårstale, dagen efter den formelle dronnings. For en dansk politiker var der i sjælden grad lagt strygereffekter på som erstatning for manglende nyheder.


Statsminister Mette Frederiksen (S). En hilsen til Grønland og Færøerne i vindueskarmen. Foto fra stm.dk

“Du har reddet menneskeliv”.

“Vi kan skimte daggryet forude”.

Ligvognene, som hun tidligere flittigt har omtalt i italiensk sammenhæng, blev denne gang hentet fra en fortælling om den spanske syge, fra arbejderforfatteren Martin Andersen Nexø.

Danmark har aldrig været i nærheden af de italienske dødstal, men nærmer sig tre gange så mange døde pr. indbygger som Norge – hvor det tidligere “kun” var dobbelt så mange.

Mette Frederiksens talte igen målrettet til sine støtter og vælgere uden for de store byer, hvor “uret og hjertet slår lidt roligere”. Der er kommunalvalg til november.

Det fik pulsen op hos københavnsk restauratør og natklubejer. Men han var i sin omgående kommentar glad for, at det var den første af hendes taler, som ikke kostede ham flere penge. Til gengæld kan han komme til at vente til påske, før det hele vender – og hans forretninger kan åbne – advarede statsministeren.

Det blev også for meget for støttepartiet Enhedslisten, som er blevet bebrejdet for en for ukritisk holdning til et-partiregeringen. Det er forkert at sige som statsministeren gjorde, at “vi er i samme båd”, lød det fra partiets uformelle kronprinsesse Mai Villadsen.

Corona-krisen rammer skævt, mente hun og citerede FN’s generalsekretær for, at nogle klamrer sig til drivtømmer, mens andre lever videre på en yacht. Så fik hun lige indirekte mindet om, at Pernille Vermund (NB) i sommer i tv kommenterede tidlig pension fra en yacht i det græske ø-hav.

Lavtlønnede og ufaglærte bliver hårdest ramt, mener Enhedslisten. Statsministeren opfordrede dem til at lære noget nyt.

Det var den politiske dronning, der talte. Hendes hilsen til Grønland og Færøerne stod som små flag i vindueskarmen i baggrunden.

Af Esben Agerlin Olsen