Norges statsminister sagde “fællesskab” 12 gange – Danmarks sagde det én gang

Norges og Danmarks socialdemokratiske statsministre holdt begge nytårstale lørdag aften. Norges Jonas Gahr Støre, som trådte til midt i oktober, holdt sin tale lidt senere end Mette Frederiksen.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Foto fra Regjeringen.no

Ordet fællesskab blev brugt hele 12 gange af den norske socialdemokrat.

Hans danske kollega nøjedes med fem gange – heraf indgik det ene i rigsfællesskabet og et andet i det europæiske fællesskab og et i “vor fælles og vidunderlige Danmark” og “Fælles indsats”.

Vi tæller det med, for at det ikke skal ligne resultatet af et skiløb mellem Norge og Danmark. Og vi dropper, at nordmanden også brugte ordet “kammeratskab”.

Begge regeringschefer indledte begge med at tale om corona. Jonas Gahr Støre brugte noget mere tid på det. Han havde også en pointe om, at corona-epidemien har forværret uligheden i Norge.

Nogle kunne hygge sig med at hjemmearbejde i hytten. Andre mistede arbejdet og skal oven i købet frygte for at kunne betale den stærkt forhøjede el-regning.

Ulighed blev også nævnt i Mette Frederiksens tale. Men det var som en ros til, at Danmark har mindre ulighed end andre lande. Det mener Gahr Støre også om sit land.

“Men uretfærdighed og øgende sociale og økonomiske forskeller tærer på sammenholdet,” sagde den norske statsminister, som i øvrigt selv kommer af en meget rig familie.

Han lovede et mere retfærdigt skattesystem.

Han kom mere selvkritik af sit land, hvilket nok er lettere, når man kun har været ved rorpinden et par måneder og kommer efter en borgerlig regering.

Jonas Gahr Støre sagde, at coronaen havde fremhævet behovet for mere faguddannet personale, behov for flere intensivpladser og behov for bedre behandling af psykisk syge.

Mette Frederiksen beklagede, at det mange steder ikke kan mærkes, at der er afsat penge til 1000 ekstra sygeplejersker. Hun lovede, at det længe ventede sundhedsudspil nok skal komme – når der er tid til det.

Mette Frederiksen (S). Foto fra stm.dk

Begge statsministre talte om minoriteter. Mette Frederiksen fremhævede indvandrerkvinder, som ikke er i job efter mange år i Danmark.

Jonas Gahr Støre talte om dem, der mobbes, fordi de har mørk hud eller har en anden seksuel orientering end flertallet.

Afghanistans fald

Afghanistans fald til Taliban efter 20 års krig var med i begge taler, men kun som to ord i den danske, “Afghanistans kollaps”.

Den norske statsminister fremhævede en sygeplejerske, som en af de få blev i Afghanistan på et norsk feltsygehus, efter at Taliban var rykket ind i Kabul.

Lige som Mette Frederiksen (grøn flytrafik og CO2 afgift) vil Jonas Gahr Støre gøre noget for klimaet. Han vil dog også huske på oliearbejderen, der frygter for sit job, og familien på landet, som er afhængig af sin gamle dieselbil, når børnene skal køres til træning.

Han var opløftet af, at fem nye batterifabrikker er på vej til fremtidens el-drevne samfund.

En ting var de fuldstændigt enige om. De lever begge i et enestående land. Gahr Støre fik med, at de også har verdens bedste ungdom. Mange unge er dog svigtet af fællesskabet under corona, mente han.

Mette Frederiksen brugte ikke ordet “ungdom”. Hun nævnte en lettelse for pensionister med arbejdende ægtefælle. Begge statsministre var enige om, at ældreplejen skal være bedre.

Mette Frederiksen ville – som mange andre statsministre før hende – gøre bureaukratiet mindre. Det emne berørte hendes norske partikammerat ikke.

Begge socialdemokratiske statsministre synes, at de har et fantastisk kongehus.

Af Esben Agerlin Olsen

Læs også: Mette Frederiksen forsøger at tale sig ud af strammer-image.