Vil du høre mere, så tag til Thisted: Eller vent 18 måneder

(Foto: Formand for Høreforeningen, Majbritt Garbul Tobberup. Fotograf: Henrik Frydkjær.)

Er du, eller kender du en af godt 300.000 borgere, der har brug for høreapparat, så har du formodentlig hørt om ventetid for en undersøgelse.

Den længste i landet er lige så lang som to graviditeter – 18 måneder. Det er i Nykøbing Falster.

Sammenlignet med det, så bryder Thisted lokalklinik lydmuren i mere end én forstand. Her tager det kun tre uger at komme til undersøgelse.

Ventetiderne de forskellige steder i landet kan læses på Høreforeningens hjemmeside. Her står også ventetiderne, hvis man har et kompliceret høretab, som ikke kan behandles på en lokal klinik.


Ventetider på første undersøgelse, udvalgte klinikker, ukompliceret høretab:

  • Thisted lokalklinik 3 uger
  • Hobro lokalklinik 12 uger
  • Hjørring lokalklinik 17 uger
  • Aarhus lokalklinik 67 uger
  • Randers lokalklinik 35 uger
  • Esbjerg 5 uger
  • Sønderborg 7 uger
  • Nykøbing Falster 73 uger

Efter undersøgelse er der mellem tre til otte ugers yderligere ventetid på at få høreapparatet udleveret. Det viser et svar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Ulempen ved at bede om at blive henvist til en høreklinik langt fra hjemmet er, at apparaterne også skal justeres, efter de er udleveret. Så det kan blive til flere lange rejser.

Det kan være svært for ældre, påpeger formanden for Høreforeningen, Majbritt Garbul Tobberup, som har kæmpet med de lange ventetider i årevis.

Formand for Høreforeningen, Majbritt Garbul Tobberup. Foto Henrik Frydkjær.

Der sker fremskridt, men tempoet er langsomt.

“Vi er langt fra i mål endnu. Vi går stille og roligt,” siger Majbritt Garbul Tobberup.

Hun forstår ikke, hvorfor hørelsen er undtaget fra behandlingsgaranti. I sine syv år som formand har hun ledt forgæves efter partier, som går ind for det.

“De er gledet af på den. De ved, at det koster. Det handler om kroner og ører,” siger hun med et grin.

“Vi siger, at hvert øre tæller. Det er en billig behandling at holde mennesker i gang på.”

Dårlig hørelse svarer til dårlig mobilforbindelse.

“Al kommunikation afhænger jo af, at vi kan høre,” siger Majbritt Garbul Tobberup.

Det gælder ældre, som kan blive socialt isolerede. Det gælder den, der skal holde fast i sit arbejde. Og de gælder studerende, som i stigende omfang passer dårligt på deres hørelse ifølge formanden for Høreforeningen.

Prisen for et høreapparat er ifølge foreningen mellem 5500 kroner og 7500 kroner, som ikke skal betales af brugeren, hvis behandlingen er på en offentlig klinik.

“7500 er ikke dyrt for at holde mig på arbejde, holde en ældre aktiv eller en studerende fast på sit studie,” siger Majbritt Garbul Tobberup.

Vælger man en af de 365 private høreklinikker, kan man tage et tilskud på 6500 kroner med fra det offentlige. Ifølge Høreforeningens formand er det værd at holde øje med, hvor stor en mulig egenbetaling bliver, og om man kan få de samme høreapparater gratis på en offentligt klinik.

Af Esben Agerlin Olsen