Hækkerup skal forklare voldsom anholdelse af psykisk syg i Aalborg

Søndag blev en angiveligt psykisk syg mand lagt på jorden af betjente og slået mange gange, mens han lå stille. Det viser en videooptagelse på bt.dk.

På et tidspunkt var manden ikke til at få kontakt med og fik førstehjælp. En ambulance blev tilkaldt og den 37-årige mand kørt til skadestue. Senere blev han indlagt på psykiatrisk hospital.

Justitsminister Nick Hækkerup (S). Foto Nordtinget.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) bliver nu inddraget i sagen af folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt, som er retsordfører for SF.

“Hvorfor det var nødvendigt for politiet at slå den anholdte mange gange med politistav, mens denne lå ned på jorden?”, lyder hendes spørgsmål til ministeren mandag.

Et vidne fortæller til bt.dk, at der på et tidspunkt lå fem-seks betjente oven på manden. Vidnet hørte politiet råbe, at den anholdte var holdt op med at trække vejret. Hun frygtede, han var død.

Ifølge politiet fik manden kun nogle knubs. Forinden havde han angrebet en betjent med knytnæveslag. Politiet medgiver, at anholdelsen af ham ser voldsom ud. Men der foregår også noget, som ikke kan ses på videoen, oplyser politiet uden at angive, hvad det er.

Politiinspektør Claus Danø fra Nordjyllands Politi har ikke noget at udsætte på betjentenes optræden.

“Vores egen umiddelbare vurdering er, at betjentene har handlet i overensstemmelse med reglerne og i øvrigt gjorde, hvad der desværre var nødvendigt,” siger Claus Danø i en pressemeddelelse.

I Minneapolis i USA døde en mand, George Floyd, i maj sidste år, efter at en betjent havde lagt sit knæ mod mandens hals, mens han lå på jorden. Den dræbte blev kendt for ordene “I can´t breathe”. Hans død førte til opfattende demonstrationer mod politibrutalitet.

Af Esben Agerlin Olsen