Borgmester: Nærpolitistationer er spil for galleriet

Borgmesteren i Hjørring (S) og kollegaen i Jammerbugt (V) har mere behov politi i biler end på kontorer med lang lukketid

Der kan være langt til hjælp fra politiet i nogle dele af landet. Derfor har regeringen fremlagt en plan for 20 nye nærpolitistationer og 150 ekstra lokalbetjente.

Justitsminister Nick Hækkerup (S). Foto fra Folketingets tv.

Det vil imidlertid ikke føre til, at politiet kan rykke hurtigere ud i for eksempel Jammerbugt Kommune, hvor ventetiden er knap 17 minutter. Imidlertid har nærpolitistationer ikke noget med hurtigere udrykning at gøre, forklarede justitsminister Nick Hækkerup (S) torsdag over for DR i forbindelse med forhandlingerne om fremtidens politi.

“Nærpolitibetjenten rykker ikke ud med blå blink. Men nærpolitibetjenten er der jo, og bliver der ringet, så kommer de selvfølgelig ud,” sagde ministeren til DR.

Borgmester Mogens Christen Gade (V), Jammerbugt

I Jammerbugt kommune vil borgmester Mogens Christen Gade (V) hellere have politiet frem på 10 minutter end få en politistation – hvis han SKAL vælge.

“Det er et dilemma, om man skal investere i flere betjente eller i mursten,” siger Mogens Christen Gade.

Der kan være noget forebyggende og noget tryghed i en politistation, hvor personalet har lokalkendskab. Men Jammerbugt har en af Nordeuropas længste responstider, fremhæver han.

“Jeg tror faktisk, at det vigtigste for borgerne er responstiderne. Det tror jeg nok, det er. Men du får mig ikke til at sige, at jeg ikke gerne vil have en politistation i Jammerbugt kommune.”

De har ganske vist en allerede, i Kås. Den har åbent næste gang på onsdag 30. september kl. 10-15 og har titel af “politikontor”.

“Forbrydere skal komme forbi den dag, de har åbent”, påpeger borgmesteren.

Hvis der skal komme en politistation mere i hans område kunne det være i Fjerritslev, mener han. Så kunne den også dække Vesthimmerland, der også er tyndt bemandet med politi.

Arne Boelt (S), borgmester, Hjørring. Foto Hjørring kommune.

I Hjørring skal borgerne ikke vente nær så længe på politiet, som i Jammerbugt og Vesthimmerland. Politiet er fremme knap 11 minutter, efter de er tilkaldt.

Borgmester Arne Boelt (S) regner ikke med at få nogen nærpolitistation. Og det kan også være det samme, hvis man skal tro ham.

“Jeg tror, det er spil for galleriet. Jeg tror ikke, at det vil rykke på nogen ting”, siger han til partikammeraternes forslag på Christiansborg.

Han henviser til sin egen erfaring som Falck-redder, der kørte over hele Nordjylland. Hvis nogen skal have en fridag, kan afløseren komme fra den anden ende af landet.

“Du får aldrig det her nærhed i systemet, hvis du spørger mig. Jeg ved, hvordan det fungerer i hverdagen. Jeg vil hellere have en patruljebil mere. Den kan noget. Der er to mand i den”, siger Arne Boelt.

Han tænker med forfærdelse på en tidligere oplevelse med en trafikulykke i Frederikshavn. Der sad en mand på stationen, men han måtte ikke forlade den, fordi der skulle være lys om natten ifølge systemet dengang. I stedet blev der sendt en patruljevogn fra Skagen.

Den længste ventetid i region Nordjylland er i Morsø kommune. Her går der over 22 minutter, før politiet når frem. Det viser et kort, som DR har tegnet på baggrund af tal fra Rigspolitiet.

Af Esben Agerlin Olsen

Læs mere

Venstre tror ikke, at de kriminelle vil komme i åbningstiden
Preben Bang Henriksen (V): Pas på falsk tryghed