Minister til nordjyde: Dødsrisiko ved vegansk kost

(Sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Foto fra Folketingets tv.)

Hvis spædbørn får vegansk kost, er der ikke alene risiko for alvorlig skade på evnen til indlæring. Det kan også medføre død, medmindre moderen nøje følgerne den lægelige og ernæringsmæssige rådgivning.

Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et svar til det nordjyske folketingsmedlem Susanne Zimmer fra Frie Grønne.

Susanne Zimmer, Frie Grønne. Foto Nordtinget.

Ministeren henviser til Sundhedsstyrelsen, som igen henviser til en ekspertkomité i det videnskabelige selskab ESPHGAN. Det fulde navn er European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition.

I sundhedsministerens svar, som delvist er på engelsk, står der også, at en vegansk kost teoretisk kan opfylde de ernæringsmæssige behov hos et spædbarn. Det kræver, at moder og barn følger rådgivningen.

“Risikoen ved at fejle i at følge rådgivningen er alvolige, omfattende ubodelig cognitiv skade efter mangel på vitamin B12, og død.”

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Foto fra Folketingets tv.

Susanne Zimmer undrer sig over svaret fra ministeren. da hun netop havde bedt om et svar, som ikke kom fra læger. Hun ønsker kostråd fra diætister.

Der kommer flere og flere familier, som lever vegetarisk eller vegansk, hvad 140.000 danskere gør i dag ifølge Susanne Zimmer.

“Man lader dem sejle i deres egen sø”, siger hun, fordi der mangler kostråd for børn, sådan som det findes i Sverige, Norge og Finland.

“Man kan sagtens leve vegansk, hvis man får vitamin B12,” siger Susanne Zimmer.

“Hvis man er bange for fejlernæring, skal man netop give vejledning,” siger hun. I øjeblikket må sundhedsplejersker ikke give vejledningen. Hun synes også, at det er lidt arrogant, at ministeren til dels svarer på engelsk.

Den originale engelske tekst , hvor ministeren og Sundhedsstyrelsen citerer fra ESPHGAN:

“Although theoretically a vegan diet can meet nutrient requirements when mother and infant follow medical and dietary advice regarding supplementation, the risks of failing to follow advice are severe, including irreversible cognitive damage from vitamin B12 deficiency, and death.
If a parent chooses to wean an infant onto a vegan diet this should be done under
regular medical and expert dietetic supervision and mothers should receive and follow nutritional advice
.”

Her fraråder sundhedsstyrelsen vegansk kost til spædbørn og småbørn.

Her er råd til veganske forældre fra de svenske myndigheder

Af Esben Agerlin Olsen