Dansk mink-variant fundet i Bayern – et dødsfald

(Foto Kopenhagen Fur)

Corona-varianten cluster 5 – som politisk var et væsentligt argument for at udrydde alle danske mink – er ikke udryddet.

Varianten findes tilsyneladende i det sydlige Tyskland, hvor en beboer på et plejehjem i byen Senden er død med “den danske variant” i sig. Det skriver det tyske netmedie Merkur mandag eftermiddag fra München.

Foto Kopenhagen Fur.

I alt skal der være konstateret 10 tilfælde af den danske variant, skriver Merkur. Netmediet citerer Bayerischen Rundfunk, som en repræsentant for et laboratorium i Augsburg har udtalt sig til.

Allerede sidst i januar skrev myndighederne i distriktet Landkreis Neu-Ulm en pressemeddelelse med mistanke om, at den danske minkvariant var på spil. Mistanken skal altså nu være bekræftet af flere undersøgelser.

I Nordjylland førte cluster 5 til, at en stribe kommuner blev lukket ned i en periode. Et argument skulle være, at Danmark ikke skulle blive kendt som et “nyt Wuhan”, hvorfra en en ny variant bredte sig ud i verden.

Mens selve titlen og udbredelsen af “den danske variant” er en dårlig nyhed for Danmarks image, så er den gode nyhed, at denne variant ikke vækker nær så stor bekymring som den den britiske og den sydafrikanske variant.

Det skriver Merkur med henvisning til det anerkendte tyske Robert Koch-Institut (RKI) og det europæiske center for epidemi- og sygdomskontrol, ECDC.

I Danmark var det omvendt en voldsom bekymring for, at cluster 5 ville skade vaccine-effekten – som førte til, at statsminister Mette Frederiksen (S) gav besked om, at samtlige over 10 millioner danske mink skulle aflives, i første omgang uden at der var lovhjemmel til det.

Minkavlerne skal have omkring 19 milliarder kroner i erstatning.

Af Esben Agerlin Olsen