Gratis mundbind: Aalborg fik én dags varsel om at stå for uddeling

Kommunernes Landsforening fik to dages varsel

Kommunerne fik en presbold fra regeringen, da de fik besked om at uddele gratis mundbind til personer på for eksempel kontanthjælp eller integrationsydelse.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gav borgerne en uge til at vænne sig til tanken om tvunget mundbind i busser og tog. Hun meddelte kravet lørdag 15. august. Det trådte i kraft i lørdags, 22. august.

Arne Lund Kristensen, direktør for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg, fik besked om uddeling af gratis mundbind med én dags varsel. Foto: © Lars Horn / Baghuset

Aalborg kommune fik noget mindre tid til at vænne sig til tanken om at skulle stå for en del af uddelingen af mundbind, gratis mundbind til de fattigste.

Kommunen fik det at vide, bare én dag inden kravet om mundbind trådte i kraft lørdag. Oplysningen om opgaven kom i forbindelse med det pressemøde, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) holdt i fredags i København. Det fortæller direktøren for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg, Arne Lund Kristensen.

“Det er sådan, det er,” siger han.

“Ministeren henviser til en aftale, han har lavet med KL (Kommunernes Landsforening). Det er først derefter, at vi får meldingen om, at vi skal være klar til opgaven. Så det har været en presset opgave,” siger Arne Lund Kristensen til Nordtinget.

Det er en stor opgave at pakke 260.000 mundbind hygiejnisk i mindre pakker.

“Det finder vi ud af, og det løser vi. Vi går til den med at finde pragmatiske løsninger. Det kommer til at fungere,” siger familie- og beskæftigelsesdirektøren i Aalborg.

Enkelte væresteder håber han kan uddele mundbind mandag ellers tirsdag. Tre større udleveringssteder vil være på plads onsdag.

KL fik besked i torsdags

Heller ikke KL fik lang tid til at forberede sig på opgaven med de gratis mundbind. Torsdag eftermiddag, altså to dage før kravet om mundbind i tog og busser, kom der besked fra ministeriet, oplyser kommunernes organisation. Den sendte lastbiler med mundbind ud i løbet af fredagen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var fuld af optimisme, da han holdt pressemøde i fredags.

“Meldingen fra KL er, at næsten alle kommuner vil være klar i hvert fald fra mandag, nogle måske allerede nu,” sagde sundhedsministeren fredag.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på pressemødet i fredags. Efter det fik kommunerne besked. Foto Nordtinget.

At der skulle uddeles gratis mundbind til udsatte grupper stod klart allerede inden statsministeren fortalte om kravet i den kollektive trafik. Enhedslistens sundhedsordfører, nordjyske Peder Hvelplund, kunne fortælle om det på Facebook 14. august – altså dagen før Mette Frederiksen holdt pressemøde om det.

Aabybro, Rebild, Brønderslev, Vesthimmerland er klar

I Frederikshavn kunne udleveringen ikke begynde mandag. Der er møde om sagen tirsdag morgen, oplyser kommunen. Udleveringen skal organiseres, så det er hygiejniske forsvarligt. 

På borgerservice i Aabybro var der til gengæld gratis mundbind fra mandag klokken 10. Det oplyser borgmester Mogens Christen Gade (V), Jammerbugt kommune. 

Hvis man ikke lige bor i Aabybro, hvor der er fast borgerservice, har Jammerbugt kommune borgerservice i Fjerritslev om mandagen, i Brovst om tirsdagen og i Pandrup om onsdagen.

Tilsvarende var Rebild kommune klar med mundbind på borgerservice fra mandag morgen ifølge borgmester Leon Sebbelin (RV). Snart skal uddelingen også foregå på bosteder.

Også Vesthimmerland kommune var klar fra morgenstunden mandag, oplyser borgmester Per Bach Laursen (V).

Det samme gælder Brønderslev, oplyser kommunen.

Omstridt effekt af mundbind

Det er omdiskuteret, hvor meget mundbind virker mod corona-smitte. Flere tusinder skal bruge det for at forhindre én ekstra smittet, sagde direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm på pressemødet i fredags. 

Virologen Søren Riis Paludan Paludan har sagt, at 50.000 personer skal bruge mundbind i en uge – og korrekt – for at forhindre én ekstra smittet. 

Nordtinget bad mandag formiddag en kommentar fra Sundhedsministeriet. Torsdag eftermiddag svarede ministeriet, at Justitsministeriet skulle kommentere, da det havde lavet aftalen med KL.

Af Esben Agerlin Olsen