Corona: Fiasko med mink trods tidlige advarsler

ANALYSE:

Et mareridt for både minkavlere, borgere og regering er blevet til virkelighed. 

Alle henved 17 millioner mink på omkring 1100 minkfarme skal aflives hurtigst muligt. Det sker for at inddæmme muteret coronavirus, som er skabt i mink og kan skade en mulig kommende vaccine – og ikke bare i Danmark.

Foto Kopenhagen Fur.

Det bliver svært at fremstille Danmarks håndtering af corona som en succes fra nu af.

Ofte bliver kritik af sen indgriben betegnet som bagklogskab. I dette tilfælde havde en borgmester, Hjørrings Arne Boelt (S) fra regeringens eget parti, i ugevis for døve ører krævet smittede mink aflivet, inden den politik blev genindført 1. oktober. Det samme havde regeringens støtteparti Enhedslisten, hvis sundhedsordfører, Peder Hvelplund, også er fra Hjørring.

Da Nordtinget på et pressemøde 18. september, spurgte statsministeren,  hvorfor hun ikke overvejede, hvad hendes støtter sagde, havde hun ikke meget til overs for spørgsmålet. Hun fik salen til at grine af et spørgsmål om mink.

På det tidspunkt steg antallet af smittede farme allerede kraftigt. Siden er det bare fortsat og situationen forværret med viden om den muterede virus, som kan give Danmark samme status som Kina, hvor det hele begyndte – og hvor minkpelsene paradoksalt nok især sælges.

Regeringen kritiseret for hård fremfærd

Alligevel er det tvivlsomt, om regeringen nu vil møde stor kritik fra oppositionen for den enorme fiasko med at stoppe smitten. Oppositionen kritiserede omvendt regeringen for at fare alt for hårdt frem mod minkavlerne under to samråd og to lange folketingsdebatter i sidste uge. I sidste uge var det kun de smittede dyr og dyr på nabo-farme, som skulle aflives.

Det var allerede kendt, at muteret virus fra mink var i mennesker. Men i kun en håndfuld tilfælde var de smittet af andre mennesker, betonede den borgerlige opposition igen og igen.

Det nye i beskeden onsdag var, at mutationen er blevet en endnu større trussel end, hvad Statens Serum Institut advarede om allerede først i oktober. Faktisk advarede seruminstituttet allerede i begyndelsen af september om, at en særlig minkvariant af virus havde bredt sig til nordjyderne, bornholmerne og – kroaterne. Det viser en aktindsigt, som Information har fået.

Det hører med, at i Holland kunne aflivning af smittede dyr ikke helt fjerne spredningen af smitte. Men det er ikke til at vide, hvor meget mere smitten havde bredt sig uden aflivning af de smittede dyr.

Det er ikke til at vide, hvor meget branden havde udviklet sig, hvis de første gnister var slået ned fra begyndelsen – som man også gjorde i den første del af begyndelsen.

Minkgård. Foto Danske Minkavlere.

På de første tre danske farme med smitte blev dyrere aflivet, efter at den første farm var konstateret smittet. Den politik blev så forladt i næsten tre måneder til fordel krav om hygiejne og restriktioner, som Fødevarestyrelsen kaldte en “jernring”, som dog ikke isolerede farmene. Hegnene skulle ses efter.

Nu er branden så omfattende, at minkbranchen ikke selv tror, at den kan overleve. Dermed har en virus taget den beslutning, som Holland og mange andre lande allerede har taget om at afvikle minkavl, også af hensyn til dyrene og den ammoniak-forurening, deres koncentration på minkfarme betyder.

Af Esben Agerlin Olsen

Opdateret 4. nov. 21:55 med oplysninger fra Information