Video: Mogens Jensen overraskes af ord fra Mølbak om at bevare minkerhverv

Inden Mogens Jensen (S) onsdag 18. november trak sig som fødevareminister, havde udtalelser fra Kåre Mølbak på Statens Serum Institut antydet, at der lå et ønske fra højere sted bag strategien i juli med at stoppe aflivning af corona-smittede mink. Dengang var under 10 minkfarme smittet.

Især Enhedslisten har undret sig over, at strategien med at aflive smittede mink blev opgivet i sommer for at holde pause i næsten tre måneder, hvorefter det var for sent at opdæmme smitten. Nu skal alle mink på over 1100 farme aflives.

(Kåre Mølbak, Statens Serum Institut (SSI), høring mandag 16. november 2020 i Folketinget. Flere myndigheder blev bedt om en strategi, der kunne bevare minkbranchen i stedet for at aflive de smittede mink. Fra Folketingets tv, hele sekvensen fra 1:04:41)

Her overraskes Mogens Jensen over Mølbak. På Folketingets tv er sekvensen ved 1:50:39

På en høring i Folketinget mandag 16. november sagde Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut, at både hans institut, Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed i juli blev bedt om “at se på en strategi, hvor man kunne bevare erhvervet”.

Embedsmænd må ikke lade sig styre politisk

Sten Bønsing, professor på Juridisk Institut, Aalborg Universitet, siger, at “embedsmænd må ikke lade deres faglighed styre politisk”.

“Embedsmænd har både ret og pligt til at være faglige. De har ret til at foretage deres faglige vurderinger, og det må de ikke begrænses i. Det kalder man en grundliggende embedsmandspligt.”

Han henviser til kodex VII for embedsmandsførelse.

Af Esben Agerlin Olsen