Næse forude til Heunicke for tavshed om mink-risiko

Allerede den 22. september kendte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til et notat om, at der var en alvorlig sundhedsrisiko ved coronamutationer i mink. Han fortalte det imidlertid ikke omgående til Folketinget og den følgegruppe, som er nedsat for covid-19.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Arkivfoto Nordtinget.

Derfor vil et flertal i sundheds- og ældreudvalget på tirsdag udtrykke kritik af ministeren, give ham en såkaldt næse.

Det fortæller Peder Hvelplund (EL), som torsdag havde indkaldt sundhedsministeren i samråd om sagen. Hvelplund har længe kritiseret, at myndighederne holdt op med at aflive smittede mink i næsten tre måneder i sommer.

Aflivningen blev først besluttet genoptaget 1. oktober, altså over en uge efter at Heunicke var informeret om risiko ved mutationer.

I samrådet torsdag forklarede ministeren, at tovholder i sagen var det daværende Miljø- og Fødevareministerium.

Peder Hvelplund (EL) efter meddelelsen om Mogens Jensens (S) afgang som fødevareminister. 18. november 2020. Foto Nordtinget.

Mogens Jensen (S) gik af som fødevareminister på grund af især Enhedslistens kritik af hans håndtering af minksagen. Når Heunicke slipper med en kritisk udtalelse, så er det fordi, handlepligten lå hos Mogens Jensen, forklarer Peder Hvelplund, gruppeformand og sundhedsordfører.

“Den brøde, som Heunicke begår, er, at han ikke ud fra det sundhedsmæssige perspektiv orienterer covid-19 følgegruppen og Folketinget om de alvorlige advarsler, der er om folkesundheden. Men der er ingen tvivl om, at den...

Artiklen kan læses med abonnement. Skriv til abonnement@nordtinget.dk