En minkavler må gerne forhandle min næste løn

Debatindlæg af statskundskabsstuderende Malte Kiellberg

“..stakkels minkavlere, at de må nøjes med en erstatning udmålt i potentielt tabt fortjeneste for de næste 10 år. Her vil jeg minde om…at dagpengeperioden for os andre almindelige dødelige er på to år.”Privat foto.

DER ER få sager i denne coronatid, der har engageret dansken og politikerne som den minkskandale, der mandag aften fik sit foreløbige punktum.

I en aftale mellem regeringen, SF, Radikale, Liberal Alliance og selvfølgelig Venstre tildelte man minkavlerne en erstatning på flotte 18,8 milliarder kroner.

Et fuldkommen hysterisk beløb.

Det kan ikke være rigtigt, at fordi lobbyisterne i Landbrug og Fødevarer har hånden længere oppe i de politiske partier end en pædagogmedhjælper i en Kaj og Andrea-dukke, så skal en minkbranche på vej mod afgrunden forgyldes i en sådan grad, at den får prisen på en fodboldspiller til at virke passende.

Men sådan er det blevet.

VI MÅ forstå på formand for Kopenhagen Fur Tage Pedersen, at minkavlerne »har været gidsler i et politisk teater«. Ja, det skal jeg da ellers lige love for, at de har, Tage.

Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere og Kopenhagen Fur under besøg i Folketinget. Foto Nordtinget.

Og stakkels dem, at de må nøjes med en erstatning udmålt i potentielt tabt fortjeneste for de næste 10 år. Her vil jeg minde den gode Tage om, at dagpengeperioden for os andre almindelige dødelige er på 2 år.

ARGUMENTET FOR den astronomiske erstatning har hele vejen igennem gået på to ben – og haltet på dem begge.

Enten har det handlet om, at avlernes private ejendom var blevet eksproprieret af staten.

I så fald skulle erstatningen have været den samme, som når hr. og fru Hansen fra Tørrerøvelse får deres grund inddraget til en ny motortrafikvej tværs gennem dagligstuen. Nemlig ejendommens værdi og ikke én øre ekstra.

ANDRE GANGE har det lydt, at det var tabet af avlernes levebrød, man ville kompensere.

Hvis dét var tilfældet, så skulle de have haft det samme som de fyrede bagageportører i lufthavnen; nemlig nul kroner.

Og hvis bagageportørerne »bare kan finde et nyt job«, så vil jeg gerne høre ét godt argument for, at det samme ikke kunne gælde minkavlerne.

Minkgate har været en farce fra første dag og kulminerede mandag aften i et festfyrværkeri af politisk vanvid. Et vanvid, der kommer til at koste de danske skatteydere det samme som 163 millioner doser coronavaccine.

Læs også “Hvad får staten for pengene” hos Danske Minkavlere.